Bild:
Rubrik:
Carina King.
Foto: Lee Thompson
– Många tidigare ungdomsinsatser för bättre mental hälsa har misslyckats med att uppnå hållbar effekt i stor skala. CitiesRISE har arbetat med en uppskattad metod i skolor och andra sammanhang där unga rör sig, till exempel fritidsgårdar. Det unika är att ungdomar är drivande i metoden och troligtvis en avgörande faktor för metodens framgång, berättar Carina King, senior forskare på institutionen för global folkhälsa (GPH) vid Karolinska Institutet.
Forskargruppen, som har tilldelats 3,7 miljoner euro för projektet, ska bland annat utvärdera metodens effekt genom att jämföra ungdomars psykiska hälsa i skolor i indiska staden Chennai där metoden används, med ungdomar i skolor där metoden inte används. Metoden ska även testas i Nairobi i Kenya, Kapstaden i Sydafrika och Stockholm i Sverige för att se om den kan fungera i andra miljöer. Utöver metodens effekt på det psykiska välmåendet ska forskarna även undersöka vilken effekt metoden har gällande riskbeteenden.
– Projektet tar avstamp i ett ungdomsdrivet tillvägagångssätt, vilket innebär att ungdomarna spelar en avgörande roll i att utveckla modellen under guidning av forskargruppen. De kommer också att samarbeta med oss forskare för att utvärdera modellen, säger Stefan Swartling Peterson, professor på GPH.