Hem Hälsa Mindre skolgårdar och mindre grönska för barnen

Mindre skolgårdar och mindre grönska för barnen

förbi admin
0 kommentar

Barn bör ha ungefär 30 kvadrat­meter yta var att röra sig fritt på under grundskolan enligt Boverket. Men nästan en halv miljon barn i Sverige har mindre yta än så, det handlar alltså om drygt 40 procent av alla skolbarn.

– Skolan är en av de platser där barn tillbringar störst del av sin vakna tid. Rymliga och varierade utemiljöer stimulerar till både fysisk aktivitet och återhämtning. För att alla barn ska ha samma möjligheter till hälsa, lärande och utveckling behövs tydligare regler och nationella insatser för utformningen av landets skolgårdar, säger Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt på Boverket i ett pressmeddelande.

Friskolor har mindre yta

Utöver en viss yta per barn bör den totala ytan som finns på skolgården vara större än 3 000 kvadratmeter, menar Boverket. Även här saknar tusentals skolbarn den storlek som anses vara bäst för barnens lärande. 67 000 barn går på skolor där den totala ytan är mindre än vad som rekommenderas.

Att leka på asfalt eller gräs spelar också roll. Hälften av alla skolbarn leker på skol­gårdar där största delen av skolgården är täckt av hårdgjorda ytor. Och nästan 20 000 elever i Sverige har ett eller inget grönområde alls i närheten av skolan.

Så vilka är då eleverna som har för små eller för hårda skolgårdar eller för långt till grönområden? För de som går på friskolor finns en tydlig trend med mindre yta per elev. Sen beror det givetvis också på var i landet du bor. Värst är det för barnen i Stockholms län och bäst för barnen i Norr­bottens län.

Du kanske också gillar