Hem Hälsa Misstänkta fall av apkoppor ska rapporteras till THL

Misstänkta fall av apkoppor ska rapporteras till THL

förbi admin
0 kommentar

Normalt förekommer apkoppor i tropiska regnskogsområden i Central- och Västafrika men under våren har fall av sjukdomen påträffats i Västeuropa och Nordamerika.

Virussjukdomen klassificeras som en övervakningspliktig smittsam sjukdom i Finland från och med den 1 juli 2022. Klassificeringen betyder att läkare och laboratorier som misstänker fall ska rapportera misstanken till Institutet för hälsa och välfärd.

Statsrådets beslut är ett led i internationell beredskap för sjukdomen, sedan Europeiska smittskyddsmyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO) gjort samma klassificering och bett sina medlemsländer följa upp misstänkta fall.

Apkoppor är en så kallad zoonos, alltså en sjukdom som huvudsakligen överförs från djur till människor. Det inte troligt att de påträffade fallen skulle mynna ut i en epidemi, eftersom viruset smittar dåligt mellan människor.

Vanligen sker smittan genom närkontakt med hudförändringar hos en insjuknad person, eller droppar under utdragen kontakt ansikte mot ansikte. Sexuellt umgänge är den vanligaste nämnaren för smitta mellan människor.

ANDRA LÄSER

Du kanske också gillar