Hem Hälsa Modell visar Hagas nya konstverk – 320 meter långa ormskelettet “Rainbow snake”

Modell visar Hagas nya konstverk – 320 meter långa ormskelettet “Rainbow snake”

förbi admin
0 kommentar

Den som nyligen passerat Hagakyrkan har nog noterat hur en märklig konstruktion börjat resa sig bredvid avspärrningarna som ramar in Västlänkens arbetsområde. I en ställning hänger väldiga revben i aluminium, en del av ett ormskelett. Det är en modell som ska illustrera det kommande konstverket ”Rainbow snake”.

Modellen är fullskalig, men ändå bara en liten bit av vad som komma skall, för ”Rainbow snake” ska bli 320 meter lång. Trots det har skelettbiten väckt reaktioner.

Maija-Leena Jensén och hennes sambo Anders flyttade till Haga Nygata för två år sedan. Båda är oroliga över utvecklingen i centrala Göteborg, inte minst i den egna stadsdelen. Och att ett gigantiskt ormskelett ska slingra sig under marken ett stenkast från deras hem ger de inte mycket för. Den sex meter höga stålställningen med sina kotor och revben tycker de också är bedrövlig.

– Jag är helt emot det. Jag är själv konstnärlig, men jag förstår inte det konstnärliga i detta, säger Maija-Leena Jensén och frågar vem som ligger bakom beslutet.

Ormen hälsar genom att öppna sin mun

Svaret är Trafikverket och Statens konstråd. För sex år sedan genomförde de ett par internationella konsttävlingar för att bestämma hur Västlänkens stationer skulle utsmyckas. För Hagas del föll valet på den fransk-kinesiske konstnären Huang Yong Ping och hans verk ”Rainbow snake”.

Konstverket är alltså ett 320 meter långt pärlemorskimrande pytonormskelett som ska ringla sig längs stationens underjordiska tak för att sedan skjuta upp i ett stort ormgap vid en av nedgångarna.

När GP träffade konstnären 2018 och frågade om det kunde uppfattas som skrämmande konstaterade han lugnt att det självklart kan finnas olika åsikter och förståelse om det hela.

– Men som jag ser det, är det enda sättet en orm kan hälsa välkommen genom att öppna sin mun, sade han då.

Född: 1954 Xiamen, Kina.

Död: 2019 Paris, Frankrike.

Under 1980-talet grundade Huang Yong Ping den postmodernistiska gruppen Xiamen Dada.

Han kom till Frankrike 1989 i samband med utställningen “Magiciens de la terre” på Centre Pompidou. Samtidigt skedde massakern på Himmelska fridens torg. Huang Yong Ping bestämde sig då för att inte återvända till Kina utan blev kvar i Frankrike.

Huang Yong Ping har beskrivits som en av Kinas viktigaste avantgardistiska konstnärer. Han arbetar ofta storskaligt och inkorporerar gärna filosofi och religion när han tar fram sina konstverk.

Konstnären Huang Yong Ping gick bort

2019 gick Huang Yong Ping bort vilket först skapade en oro för projektet. Trafikverket och Statens konstråd beslutade sig dock för att fortsätta, inte minst sedan Huang Yong Pings fru Shen Yuan, även hon konstnär, gått med på att ta ”Rainbow snake” i mål.

– Vi hade kommit väldigt långt med hans tävlingsförslag och anpassningen med det, säger Karin Malmquist, projektledare på Trafikverket för station Haga, och förklarar att de två åren som de ändå fick med Huang Yong Ping var ovärderliga.

– Att få möjlighet att jobba med en sådan storartad konstnär som Huang Yong Ping var, att få höra hans berättelser och allt som ligger bakom det här.

Tycker du själv om ”Rainbow snake”?

– Absolut. Jag har också besökt ett av Huang Yong Pings konstverk utanför Nantes – ”Ocean snake” – och det är fantastiskt.

Men vilka reaktioner tror du att det kommer att få?

– Jag tror att det tas emot väldigt, väldigt positivt. Att det blir en extra dragningskraft till att besöka Haga station.

Kronotopia (av grekiskans chrónos – tid och topos – plats) är temat för konstprogrammet i Västlänken och Olskroken.

Programmet är framtaget av Trafikverket, Statens konstråd, Västtrafik och Göteborgs stad och syftar till att få en sammanhållen gestaltning av stationsmiljöerna.

I programmet ingår fyra större konstprojekt. Ett för varje station och ett vid Olskroken. Utöver Huang Yong Pings “”Rainbow Snake ingår också Katharina Grosses “bLink”, Danh Vōs “Tongue And Groove” och Goldin och Sennebys “Evig Anställning”. Det sistnämnda har dock stoppats av Trafikverket.

Den totala budgeten för programmet ligger på 32 miljoner kronor, varav 24 miljoner kommer ur projektets budget och 8 miljoner från Statens konstråd.

Grannen känner sig överkörd

Men alla är inte lika svallande. Grannen Maija-Leena Jensén är i stället djupt skeptisk till det enorma ormskelettet, framförallt menar hon att hon har saknat information och att få göra sin röst hörd. Hon känner sig överkörd.

– Konst är alltid konst. Den kan vara maximal, den kan vara minimal, men man ska höra sig för med folk runtomkring, säger Maija-Leena Jensén.

Men att Trafikverket och Statens konstråd skulle vara dåliga på att informera håller inte Karin Malmquist med om. Hon förklarar att de förvisso inte hunnit gå ut brett om den modell som nu finns på plats i Haga – det ska de göra i dagarna – men annars informerar de regelbundet sina grannar.

– Vi skickar ut information två gånger per år till alla som bor inom 100 till 150 meter och kompletterar med riktad information vid större händelser. Vi har också informerat både staden och kyrkan, säger Karin Malmquist.

Modellen ska finnas på platsen medan Västlänken byggs. Närmast ska marken under ställningen återställas och information om konstprojektet hängas upp.

LÄS OCKSÅ: Västlänkskonstnären Huang Yong Ping dog – nu ska ormskelettet räddas

LÄS OCKSÅ: Han ska göra Västlänksstationen till ett ormskelett

LÄS OCKSÅ: Slöseri med bra konst att ”Evig anställning” stoppas

LÄS OCKSÅ: GP avslöjar: Konstverket ”Evig anställning” kan stoppas av okänd klausul

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar