Hem Hälsa Möt polyfamiljen med fyra vuxna och fyra barn

Möt polyfamiljen med fyra vuxna och fyra barn

förbi admin
0 kommentar

Familjen Rodgers-Hartless lever som en polyfamilj med fyra vuxna och fyra barn. Foto: Instagram @polyfamory

Familjen Rodgers-Hartless består av fyra vuxna och fyra barn. Två av barnen hade Alysia och Tyler sedan innan, och två har de fått tillsammans – men ingen vet vem som är pappa till vem.

– Jag födde den ena och Taya födde den andra. Vi är alla lika mycket föräldrar till alla våra barn.

Alysia Rodgers, 34, och hennes man Tyler, 35, var inte alls ute efter ett polyamoröst förhållande när de träffade Sean Hartless, 46, och hans fru Taya, 28. 

– Vi visste inte ens vad det var för något, tills vi började få känslor för varandra, säger Alysia till Today.  

Sean och Taya började åka två timmar framåt tillbaka till Oregon för att hälsa på Alysia och Tyler. Men tillslut tröttnade paren på att vara så långt ifrån varandra, och i februari 2020 flyttade de alla in i ett nytt hus tillsammans. 

Ni vet ju att mamma har en pojkvän och pappa har en flickvän och nu ska vi alla flytta ihop

https://www.instagram.com/p/Cni1Ev0LnSq/

Poly – kärlek till fler än en

Att vara polyamorös innebär att ha förmågan att känna romantisk kärlek till mer än en person åt gången. Språkrådet definierar polyamori som ”att ha flera kärleksrelationer samtidigt”, men RFSU anser inte att det måste vara en praktik, utan ser det som en förmåga eller en identitet. Såväl homo-, bi- och heterosexuella kan beteckna sig själva som polyamorösa. Det är också fullt möjligt att vara asexuell och polyamorös. Ordet poly kommer från grekiskan och betyder ”många” eller ”mycket”.

 

Källa: RFSU

Tyler och Alysia har sedan innan två barn som nu är 7 och 8 år gamla. Enligt Taylor var det jätteenkelt att förklara för barnen varför de skulle flytta ihop med två andra vuxna. 

– Vi sa: ”Ni vet ju att mamma har en pojkvän och pappa har en flickvän och nu ska vi alla flytta ihop. Vi kommer bli en stor familj och de kommer att hjälpa till att uppfostra er. Så nu är de lika mycket föräldrar till er som vi är. 

Ingen vet vem som är pappa till vem 

Nu har polyfamiljen ytterligare två barn men ingen vet vem av Tyler och Sean som är pappa till vilket barn. 

– Jag födde den ena och Taya födde den andra. Vi är alla lika mycket föräldrar till alla våra barn. Men det är inget vi försöker dölja för våra barn heller, om någon av dem vill veta var deras DNA kommer ifrån så kommer de få veta det, säger Alysia i intervjun med Today

Och Taya fyller i: 

– Vi ville göra allt vi kunde för att alla skulle känna sig lika mycket som en förälder till våra barn. Just nu skulle det inte göra någon skillnad om vi fick reda på vem som har vems gener.

Tyler, Sean och Alysia jobbar alla heltid medan Taya är hemma med barnen. Sean menar att det är en stor lättnad att veta att barnen alltid tas om hand av minst en förälder. 

– Det känns tryggt att veta att barnen är i rätta händer. 

https://www.instagram.com/p/Cc6UhQxvqCf/

Tyler säger också att det är lättare att få avlastning som förälder när man är fyra vuxna. 

– Det är väldigt sällsynt, tror jag, att folk får den typen av hjälp, säger han. 

Familjen menar att barnen får värdefulla lärdomar genom deras familjedynamik. Som att relationer inte behöver se ut på ett visst sätt och att hur de väljer att leva sina liv är 100 procent deras val. 

– Vi kommer att stötta dem vad de än gör, säger Alysia. 

I slutet av dagen så är vi som vilken monogam familj som helst

Men det finns också utmaningar med fyra olika föräldrar som vill uppfostra sina barn på sitt sätt. 

– Jag brukar vara lite mer vad vissa skulle kalla ”hård”. Jag tror att det finns fördelar med sättet jag gör saker på men det finns också andra fördelar genom ett mjukare föräldraskap, säger Sean. 

Att leva som polyfamilj kommer med många utmaningar – svartsjuka, utomstående som sexualiserar relationen och familjemedlemmar som inte accepterar ens val. 

Men trots det tycker familjen att fördelarna överväger nackdelarna. Tyler menar att barnen bara har fått två till vuxna i deras liv som älskar dem. 

– I slutet av dagen så är vi som vilken monogam familj som helst. Det är bara att vi är fyra vuxna. Att vara förälder är så mycket mer än att man är släkt biologiskt, det är vad det handlar om för oss, säger han.

https://www.instagram.com/p/CmAw3dSLRiv/

 LÄS MER: Josefin och Hanna har sju barn – vanligaste frågan de får 

LÄS MER: Fridha har fyra barn – två av dem är blinda 

Du kanske också gillar