Hem Hälsa Naz Simsek och Mohamed Haymoun tipsar om hur du sköter mustaschen under Movember.

Naz Simsek och Mohamed Haymoun tipsar om hur du sköter mustaschen under Movember.

förbi admin
0 kommentar

Inne på barbersalongen The Hairy Flamingo har Björn Andersson just lagt sig under rakkniven.

– Jag har lärt mig att det bara är vissa mustascher som fungerar på mig. Tidigare i år försökte jag få till en sådan där spansk mustasch. En tangorabatt. Jag rakade från näsan och nedåt men det blev inget bra, säger han.

Den något udda salongen, som upprättats inne i en container, ligger på Brukstorget i Varberg. Björn är lite av en stammis. Inte alltför sällan kommer han förbi efter jobbet för att klippa håret och prata med ägaren Naz Simsek. I dag ska inte bara kalufsen klippas ner. Skägget ska rakas och mustaschen trimmas.

– Kan man vara med i Movember om man har tjuvstartat? frågar Björn.

– Nej, jag tror man ska raka av alltihop och sedan låta det växa ut. De har väldigt strikta regler, svarar barberaren.

”Ska inte vara för rufsigt”

Många tänker nog att Movember handlar om att låta rakapparaten ligga en månad. Så ser det inte ut enligt de officiella reglerna. Tanken är att det hela ska börja med en renrakning varpå den nya mustaschen får växa i 30 dagar. Det handlar om att sticka ut lite och därigenom väcka samtal om prostatacancer och mäns hälsa i allmänhet.

Movember är en internationell kampanj som grundades i Australien 2003 för att uppmärksamma mäns hälsa, särskilt prostatacancer.

Reglerna är enkla: Registrera ett konto på movember.com, börja slätrakad den 1 november, odla enbart mustasch i 30 dagar – och använd den till att skapa samtal om mäns hälsa och samla in medel till forskning om prostata- och testikelcancer.

Pengarna som samlas in i Sverige går till större delen till forskning i Sverige. En liten del hamnar i en global pott.

I Sverige arrangerar också Prostatacancerförbundet den så kallade Mustaschkampen i november varje år. Syftet är även där att samla in pengar till kampen mot prostatacancer, sprida kunskap och ge stöd åt forskningen. Kampanjens symbol är en blå mustasch.

Fakta: Movember Sverige och Prostatacancerförbundet

Mohamed Haymoun, som driver salongen Cuts & Cups inne i centrala Varberg, säger att en movembermustasch inte behöver vara vildvuxen. Han rekommenderar i stället att utväxten snyggas till.

– Det ska inte vara för rufsigt, det är viktigt. För ens egen och andras skull. Ansiktet är det folk ser först och det förklarar ganska mycket om vem personen är, säger han.

Hur får man det att inte se för rufsigt ut?

– Man klipper i linjer. Så att mustaschen ser rak och jämn ut. Man kan gärna använda en lite mindre sax och sedan klippa försiktigt runt munnen.

Den som av någon anledning vill undvika saxen kan använda mustaschvax. Skägg- och mustaschstrån har en generell växthastighet av ungefär 9,2 millimeter i månaden. Det kan tyckas långsamt men när stråna hänger ner en centimeter över läppen i slutet av månaden känns det kanske annorlunda.

– En väldigt lång och buskig mustasch kan vara jobbig när man äter. Vaxade mustascher, däremot, kan kammas lite åt sidan, säger Mohamed.

Mustaschvård är ingen materialsport. Det räcker med vax, sax och en liten kam. Bild: Erik Tjus

”Trimma precis över läppen”

Frågar man Naz Simsek behöver det inte vara så noga. Man kan släppa lite på tyglarna. Det beror på vad för slags mustasch som önskas.

– Du måste ha en tydlig bild i huvudet om vilken typ av stil du vill ha. I vissa fall vill du inte störa växten för mycket. Vill du ha en sådan där gammalmodig vilda västern-mustasch? Då ska du bara låta den växa. Trimma precis över läppen och inget mer, säger han.

Flera kunder har varit förbi och kapat mustascher i år. I övrigt är det inte så mycket som har hänt på The Hairy Flamingo för att uppmärksamma Movember. Tidigare år har Naz haft insamlingar, där kunderna kunnat lämnat både hår och pengar till stöd för prostatacancerforskning.

– För två år sedan hade vi en tävling som lokala företag fick donera priser till. Det blev många typiskt manliga föremål i potten, elverktyg och liknande. Vi fick så många priser att vi fick ha fyra vinnare, säger han.

Prydligt och vältrimmat efter besöket på barbersalongen The Hairy Flamingo men ingen slätrakad överläpp inför Movember för Björn Andersson.

Det blev prydligt och vältrimmat men ingen slätrakad överläpp inför Movember för Björn Andersson. Inte den här gången, i alla fall. Bild: Erik Tjus

Har klippt tv-kändisar

När Naz Simsek är klar med Björn Andersson luktar det fräscht av rakvatten i hela containern. Björn har fortfarande ganska mycket kvar på överläppen.

– Mustaschen har gjort en comeback. Nuförtiden ser det ut lite som det gjorde på 80- och 90-talet. Samma sak gäller frisyrerna. Har du sett varbergaren som är med i Bonde söker fru? säger Naz.

Du menar Sebastiaan de Visser?

– Det är jag som har klippt honom. Han har fått många negativa kommentarer om sin hockeyfrilla och det förstår jag inte alls. Den är moderiktig.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

Du kanske också gillar