Hem Hälsa Över en miljon barn i Afrika har vaccinerats mot malaria

Över en miljon barn i Afrika har vaccinerats mot malaria

förbi admin
0 kommentar

Vaccinet – det första av sitt slag – lanserades i Malawi i Östafrika år 2019. Sedan dess har det även använts i Ghana och Kenya, och enligt Världshälsoorganisationen WHO har över en miljon barn nu fått sin första dos som en del av pilotprogrammet.

Bara det uppskattar man kunna rädda mellan 40 000-80 000 liv, enligt AFP.

– Detta vaccin är inte bara ett vetenskapligt genombrott, det är livsförändrande för familjer över hela Afrika, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande och fortsätter:

– Det påvisar kraften av vetenskap och innovation för hälsa. Trots det finns ett brådskande behov av att utveckla fler och bättre verktyg för att rädda liv och driva framstegen mot en malariafri värld.

LÄS OCKSÅ: Varning för humanitär kris i västra Afrika

En av de ledande dödsorsakerna bland småbarn

Malaria sprids av myggor och är en av de ledande dödsorsakerna bland småbarn. Enligt Unicef registrerades drygt 229 miljoner fall globalt år 2019. Totalt avled runt 409 000 personer och drygt 67 procent av dessa, eller 274 000, var barn under fem år.

Vaccinet, känt som RTS,S, utvecklades av det brittiska läkemedelsföretaget GSK och beskrivs av WHO som mycket effektivt när det kommer till att minska risken för svår sjukdom. Sedan hösten 2021 rekommenderar myndigheten en ökad användning i riskområden, som exempelvis subsahariska Afrika.

LÄS OCKSÅ: WHO: Nästan hela världen andas dålig luft

LÄS OCKSÅ: Kvarts miljard riskerar extrem fattigdom

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar