Hem Hälsa Paret Pärson satsar 1 miljard på mental hälsa – “Vet hur stor påverkan entreprenörer kan ha”

Paret Pärson satsar 1 miljard på mental hälsa – “Vet hur stor påverkan entreprenörer kan ha”

förbi admin
0 kommentar

 

Näringslivet har under många år stiftat bekantskap med paret Annika Sten Pärson och Pär-Jörgen Pärson. Den förstnämda har de senaste åren suttit i en lång rad styrelser (bland annat Strongminds och World childhood foundation) och den sistnämnda är för Breakit-läsaren bekant för sina investeringar genom riskkapitalbolaget Northzone.

De båda har också investerat tillsammans, bland annat i Nudge Labs.

Sedan en tid tillbaka har Annika Sten Pärson och Pär-Jörgen Pärson arbetat på en stiftelse kallad The inner foundation – med syfte att investera i både vinstdrivande och välgörande organisationer som arbetar för mental hälsa. Särskilt mental hälsa bland unga vuxna. 

Nu avslöjar grundarna att de själva går in med 100 miljoner euro i stiftelsen över 20 års tid. Vilket skulle motsvara omkring 1 miljard kronor. 

“Vi vet med våra bakgrunder hur stor påverkan entreprenörer kan ha i att förändra samhällen och vår tro till det bättre. Vi ser behovet för mer investeringar och skalbara lösningar inom mental hälsa, inkludering och mångfald. Det kostar för mycket att inte göra någonting”, säger Annika Sten Pärson, partner och medgrundare, i ett pressmeddelande.

Hon lyfter sedan också fram att det spenderades 9,5 biljoner dollar på hälsa globalt under 2020. Men att bara en procent av de pengarna var tillägnade området för mental hälsa enligt en WHO-rapport.

“The inner foundations mål är att attrahera så många som möjligt som delar vår bild av att det här är problem som måste adresseras snarast. Vår roll är att hitta och samarbeta med starka changemakers så att de kan skala upp snabbare och förverkliga sina visioner. Mental hälsa är i kris och det är rätt tid att rätta stort kapital i arbete”, säger Pär-Jörgen Pärson.

Hittills har The inner foundation investerat i sex organisationer. Bland annat Strongminds, Meela och First close partners.

Du kanske också gillar