Hem Hälsa Påven: Om jag skulle avgå skulle jag stanna kvar i Rom som biskop emeritus

Påven: Om jag skulle avgå skulle jag stanna kvar i Rom som biskop emeritus

förbi admin
0 kommentar

I en intervju för Televisa Univision:s streamingkanal ViX talar påven Franciskus om sin hälsa, aktuella frågor, kriget i Ukraina, abort och kampen mot övergrepp mot minderåriga. Om jag en dag skulle avgå, säger han, skulle jag bli “biskop emeritus av Rom” och kanske flytta till San Giovanni in Laterano. Han berättar att han är på bättringsvägen efter knäproblem.

Katarina Agorelius – Vatikanstaten

“Jag har ingen avsikt att avgå, inte för tillfället”. Det säger påven Franciskus i ett avsnitt av en heltäckande intervju för de mexikanska journalisterna Maria Antonieta Collins och Valentina Alazraki, Televisa Univision:s streamingkanal ViX.

Ingen avsikt att avgå

Det har gått rykten om påven Franciskus eventuella avgång, som bland annat har uppstått på grund hans kommande besök i L’Aquila, där Celestinus V, som abdikerade 1294, är begravd. “För tillfället känner jag inte att Herren ber mig om det – svarar påven på en fråga om detta – om jag kände att han skulle be mig om det, ja”. Påven säger att det är en tillfällighet att han reser till L’Aquila dagen efter koncistoriet. Vad gäller hans onda knä berättar påven att han, även om han känner sig begränsad, är på bättringsvägen, men att han inte skulle ha klarat av resan till Kongo i början av månaden. Benedictus XVI:s förebild kommer att hjälpa honom att fatta beslut, om det skulle behövas, förklarar han, och talar om sin stora sympati med påven emeritus: “En man som stödjer kyrkan med sin godhet och genom att ha dragit sig tillbaka” i bön. På frågan om han skulle följa modellen av en påve emeritus, svarar han att “historien i sig kommer att hjälpa till att bättre reglera detta” och att “den första erfarenheten gick mycket bra”, eftersom Benedictus XVI “är en helig och diskret man”, men vad gäller framtiden vore det bra “att definiera eller förklara saken bättre”. Vid en eventuell avgång flyttar han inte till Argentina klargör han: “Jag är biskop av Rom och i detta fall skulle jag bli biskop emeritus av Rom”. På frågan om han i så fall skulle flytta till San Giovanni in Laterano, svarar han att det skulle vara möjligt. Påven berättar vidare att han innan konklaven redan hade förberett sig på att dra sig tillbaka som ärkebiskop emeritus av Buenos Aires. Det hade då varit grundläggande att stå i folkens tjänst, höra bikt och besöka sjuka, och det är just så han skulle vilja ha det om han skulle abdikera.

“det är totalt orättfärdigt att döda ett människoliv”

Ett tredje världskrig som utkämpas bit för bit

Påven talar också om aktuella frågor i intervjun: om pandemin, och påminner om Statio Orbis den 27 mars 2020, och om kriget i Ukraina. Han säger att det för honom är grundläggande att tala om ett ”land som har angripits snarare än om angripare”. Han bekräftar sin vilja att möta den ryske patriarken Kirill i september vid det interreligösa mötet i Kazakstan. Med hänvisning till våldsdrabbade länder som Jemen och Syrien upprepar han att vi lever i ett “tredje världskrig som utkämpas bit för bit” och betonar att kärnvapen är omoraliska – inte bara att använda dem, utan även att inneha dem.

Bestämt fördömande av abort

Sedan bekräftar påven sitt fördömande av abort och säger att det är totalt orättfärdigt att döda ett människoliv – detta, fortsätter han, kan sägas “utifrån från vetenskapliga data” som inte är förhandlingsbara. Vad gäller USA:s högsta domstols beslut om att annullera ”aborträtten”, konstaterar påven att det finns en polarisering i landet och upprepar att herdar alltid måste vårda den pastorala dimensionen, för att annars skapa politiska problem. Han fick då frågan om hur man ska bete sig då en katolsk statsman stödjer abort: “Jag lämnar över det till hans samvete – säger påven – och att han talar med sin biskop och kyrkoherde om denna inkonsekvens”.

God relation till Kuba

Påven talar om Kuba och om sin kärlek till dess folk och biskopar. Han berättar att han har en vänskaplig relation till tidigare president Raúl Castro, och att han uppskattar återupprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Kuba och USA under Obamas presidentskap.

Resan till Kanada i förlåtelsens tecken

Vad gäller hans kommande besök i Kanada talar påven om förväntningarna på denna resa, som kommer att gå i förlåtelsens tecken för det onda som begåtts i det förflutna. Han fokuserar slutligen på dramat med kvinnomord, de nya formerna av slaveri och i synnerhet på gisslet med pedofilin i kyrkan och påminner om den inverkan som skandalerna har haft i USA, med hänvisning i synnerhet till Pennsylvaniarapporten: “Grytlocket har tagits av … kyrkan har idag blivit alltmer medveten” om sexuella övergrepp – ett monstruöst brott. Kyrkan vill gå framåt och inte vara “medskyldig” till dessa brott.

Du kanske också gillar