Hem Hälsa Psykisk ohälsa bland studenter – så agerar universitetet

Psykisk ohälsa bland studenter – så agerar universitetet

förbi admin
0 kommentar

I sammanställningen som Uppsala universitet presenterat i form av en förstudie, uppges att andelen med nedsatt psykiskt välmående, oro eller ångest är högre bland högskolestuderande än jämnåriga yrkesverksamma. Samtidigt har pandemirestriktionerna gjort att allt fler upplevt isolering och ensamhet.

Uppsalas studentkårer har tidigare påtalat behovet av insatser för studenternas psykiska hälsa, och enligt universitetets egna förstudie har det periodvis varit svårt för Studenthälsan att hantera det ökade trycket.

Uppdämt behov

– Det vi hör från kårer och nationer är att väldigt många studenter väljer att vara med på de sociala aktiviteter som arrangeras. Så det tycks finnas ett uppdämt behov av att träffa varandra, säger Ulrika Svalfors, enhetschef på Studenthälsan.

Hon poängterar dock att man arbetar med frågan på flera sätt – bland annat genom att erbjuda kuratorer och kurser i stresshantering. Mellan den 10 och 14 oktober genomförs även ”Mental Health Week”, med föreläsningar, workshoppar och aktiviteter som ska uppmärksamma psykisk hälsa.

Hör mer i klippet.

Du kanske också gillar