Hem Hälsa Psykisk ohälsa i läger för rohingyer

Psykisk ohälsa i läger för rohingyer

förbi admin
0 kommentar

Våldsamheterna under 2012, då Zaw Rinas hem förstördes och hundratals människor dödades, drev cirka 140 000 människor, både rohingyer och andra muslimer, till dessa läger. De flesta av dem är fortfarande kvar idag. Deras rörelsefrihet begränsas, vilket gör att de inte kan få avlönat arbete, utbildning eller sjukvård. Många av dem beger sig på farliga resor till sjöss och på land till Bangladesh och Malaysia i hopp om ett bättre liv.

Den psykiska hälsan påverkas

Zaw Rina kämpar varje dag för att ha råd med mat och tillvaron präglas av rädsla och känslor av hopplöshet, en situation hon delar med tusentals andra rohingyer. Det är ett utdraget status quo som har drastiska konsekvenser för den psykiska hälsan. 

Hennes situation förvärrades ytterligare när Zaw Rinas 20-åriga dotter försökte ta livet av sig efter att hennes man begärt skilsmässa.

– Hon hade många allvarliga gräl med sin svärmor och hennes man vände sig om och sa ”jag tycker inte om dig och vill skiljas, jag gifte mig inte med dig för att jag älskade dig”, säger Zaw Rina.

I hela Myanmar finns det enorma brister i vården för psykisk ohälsa. Delstaten Rakhine är inget undantag, vilket gör att människor som Zaw Rina och hennes dotter har få möjligheter. Det finns en privat klinik i Sittwe som erbjuder behandling, men den är för dyr för de flesta. Psykiatrisk behandling och vård är också mycket begränsad på det offentliga sjukhuset. 

Dessutom ligger Sittwe cirka 10 kilometer bort på andra sidan Kaladan-floden, och både avståndet och den begränsade rörelsefriheten gör det otroligt svårt för rohingyer som bor i lägren att ens ta sig till dessa inrättningar. 

Alla är välkomna

Genom våra kliniker i lägren erbjuder Läkare Utan Gränser viktig psykisk hälsovård, med rådgivare och läkare som har enskilda möten, gruppsessioner och gör hembesök. Dessa tjänster är tillgängliga för alla som kommer till våra mottagningar, oavsett etnicitet eller religion.
Både Zaw Rina och hennes dotter fick rådgivning av Läkare Utan Gränser, vilket hjälpte dem att bättre hantera sina symtom.

– Jag kände mig verkligen vilsen och visste inte vart jag skulle vända mig för hjälp förrän jag träffade rådgivaren, säger Zaw Rina.

– Jag mår bättre nu när det gäller min psykiska hälsa, mycket bättre, och min dotter också.

Kämpar för en inkomst i Sittwes slum

Daw Than Than föddes av buddhistiska föräldrar i Mandalay men hon gifte sig senare med en muslimsk man från Kaman och bytte religion. Hon bor nu i Aung Mingalar, en muslimsk slum i centrala Sittwe.

Här bor resterna av Sittwes muslimska befolkning, som tidigare utgjorde nästan hälften av stadens 200 000 invånare. Resten flydde under våldsamheterna 2012 eller tvingades till läger som det där Zaw Rina bor. I tio år har muslimerna i centrala Sittwe varit instängda i detta lilla kvarter, utan möjlighet att röra sig fritt och med polisens utposter som bevakar dem dag och natt.

Du kanske också gillar