Hem Hälsa Regeringen donerar vaccin mot covid-19 avsedda för barn

Regeringen donerar vaccin mot covid-19 avsedda för barn

förbi admin
0 kommentar

Regeringen har idag beslutat att donera 950 000 doser vaccin mot covid-19 av märket Pfizer/BioNTech till det globala vaccinsamarbetet Covax. 750 000 av dessa är pediatriska doser avsedda för barn. Sverige har därmed donerat 14 miljoner doser mot covid-19.

– Global tillgång till vaccin är en av de viktigaste åtgärderna för att stoppa pandemin. Med dagens beslut ger regeringen barn i behov av vaccin chansen att få skydd mot covid-19. Det livsviktiga vaccinationsarbetet skapar förutsättningar för mer jämlik hälsa och bidrar samtidigt till att skydda Sveriges egen befolkning, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

Covax har förmedlat 1,5 miljarder doser vaccin. Vaccinationstakten är dock mycket ojämn och i låginkomstländerna har bara var sjätte person (17 procent) fått minst en dos vaccin. Förutsättningarna för smittspridning och vaccination varierar mellan olika länder. Vissa länder väljer att vaccinera barn 5–12 år gamla, i synnerhet barn som är extra känsliga för luftvägsinfektioner.

Ökad tillgång till vaccin i hela världen för att rädda liv, minska risken för mutationer och få ett slut på pandemin är en prioriterad fråga för regeringen. Sverige är redan idag ett av de länder i världen, sett till befolkningsmängd, som bidrar mest till den globala vaccintillgången.

Du kanske också gillar