Hem Hälsa Så gamla är födande kvinnor i medeltal – här är förstföderskorna yngst och äldst

Så gamla är födande kvinnor i medeltal – här är förstföderskorna yngst och äldst

förbi admin
0 kommentar

Totalt sett har kvinnor som föder i Finland en medelålder på drygt 31 år, visar ny statistik från Institutet för hälsa och välfärd (THL). På tio år har medelåldern stigit med ungefär ett år. Förstföderskornas medelålder är 30 år.

Av alla kvinnor som födde år 2021 var drygt en fjärdedel äldre än 35 år. Andelen som var yngre än 20 år när de födde var bara 1,1 procent.

Förstföderskorna var äldst i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (drygt 31 år) och yngst i sjukvårdsdistriktet i sydvästra Lappland (28 år).

”Även om det finns många länder i södra Europa där andelen 35-åriga eller äldre födande kvinnor är större än i Finland, har Finlands andel vuxit snabbare än medeltalet i Europa”, säger Mika Gissler, forskningsprofessor vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmeddelande.

Den stigande medelåldern bland födande kvinnor leder till fler komplikationer under graviditet och förlossning. År 2021 genomfördes kejsarsnitt på drygt var fjärde kvinna som var 35 år eller äldre när hon födde. Det är ungefär åtta procentenheter mer än bland yngre kvinnor. Totalt genomfördes kejsarsnitt i drygt 19 procent av förlossningarna, vilket är mer än någonsin tidigare.

Allt färre röker, men fler är överviktiga

År 2021 rökte knappt 8 procent av kvinnorna under början av graviditeten. Av alla som rökte slutade drygt 56 procent med det under graviditetens första tre månader. För tio år sedan var motsvarande andel drygt 39 procent.

År 2021 var BMI bland födande kvinnor i medeltal 25,7 före graviditeten. Det är cirka 1 kilo mer än för tio år sedan. Av alla som födde var drygt 45 procent överviktiga och drygt 18 procent klassades som feta.

”Övervikt leder till betydande risker under graviditeten. Övervikt höjer risken för graviditetsdiabetes och för höjt blodtryck. Även kejsarsnitt görs oftare på födande kvinnor som är överviktiga”, säger Mika Gissler.

År 2021 föddes det totalt 49 726 barn i Finland, vilket är drygt 6 procent mer än under 2020.  Av förlossningarna skedde 99,3 procent på sjukhus. Så kallade planerade hemmaförlossningar var 119 till antalet år 2021 (75 år 2020).

Enligt preliminära uppgifter för 2022 kommer antalet födda barn ändå att minska betydligt i år, med drygt 9 procent i januari-oktober, jämfört med motsvarande period i fjol.

Läs också:

HBL på Kvinnokliniken: I natt blev vi åtta miljarder – Manu är en av Helsingfors nyaste bebisar

Du kanske också gillar