Hem Hälsa Så lagar du middag snabbt – utan processad mat

Så lagar du middag snabbt – utan processad mat

förbi admin
0 kommentar

Läsarfråga: För att få vardagen att gå ihop förlitar vi oss ofta på färdiglagad och processad mat som korv, skinka och fylld pasta. Nu har jag läst att det är farligt på olika sätt, bland annat cancerframkallande. Vad kan vi äta i stället när det är bråttom med middag.

Dietisten svarar: ”Lösningen är planering”

Det har kommit undersökningar som visar att vi i Sverige äter mycket processad mat. Den är sämre för hälsan dels på grund av att den innehåller mindre näring, dels för att man har börjat titta på en del tillsatser som finns i dessa produkter och om de skulle kunna påverka vår hälsa negativt.

Skalan är dock vid. Det finns allt från riktigt dåliga produkter till sådana som är helt okej. Mycket av det vi ger till våra barn klassas som processad mat och här kan vi nog göra en hel del. Lösningen är planering och att göra mycket mat när man väl lagar.

Jag tänker att allting inte behöver vara perfekt. Ibland är det okej att ta till färdigmat eller något halvfabrikat, men vi behöver i större utsträckning laga mer ren mat från grunden för att öka näringsintaget och undvika tillsatser. Det behöver inte vara svårt.

Leta upp några bra recept, gör ett storkok och satsa på frysta grönsaker som är enkla att värma upp eller tillsätta direkt i maten. Soppa är ett bra alternativ som håller ett par dagar och ofta går hem hos barnen.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: [email protected]

Du kanske också gillar