Hem Hälsa Svenske Loai Alsaqqa fast i Gaza

Svenske Loai Alsaqqa fast i Gaza

förbi admin
0 kommentar

Omkring 400 svenskar är fast i Gaza sedan krigets utbrott efter terrorgruppen Hamas terrordåd mot Israel den 7 oktober, enligt svenska utrikesdepartementets uppskattning.

En av dem är Loai Alsaqqa. Han har bott i Sverige i cirka 25 år. Det var i slutet av september som han åkte till Gaza samtidigt med släktingar från flera andra länder.

Släktingar med medborgarskap i länder som USA, Storbritannien, Colombia och Jordanien får regelbundna telefonsamtal från sina länders utrikesdepartement. Och några har redan kunnat lämna området. Men Loai Alsaqqa upplever att svenska UD varit passivt.

– När jag och en annan svensk kontaktat UD via telefon och mejl har vi uppmanats att registrera oss på ”svensklistan” (uppgifter om var man befinner sig och hur man kan kontaktas under sin utlandsvistelse, red anm) – så skulle UD återkomma när det fanns en möjlighet att lämna Gaza.

– Det är märkligt. Jag är en svensk medborgare som blivit övergiven. Jag kan dö när som helst, trots att jag inte har något med konflikten att göra, säger han.

För drygt två veckor sedan fick Loai Alsaqqa ett mejl där UD bad honom att ta sig till gränsen mot Egypten för att kunna lämna Gaza. Enligt mejlet, som DN har läst, ”kommer gränsövergången i Rafah att vara öppen lördagen den 14 oktober, för personer som har utländskt medborgarskap”.

– Jag tog risken och åkte dit, men gränsövergången var stängd, säger han.

På onsdagen gjorde han ett nytt försök att lämna Gazaremsan – och misslyckades ännu en gång. Varken han eller någon annan svensk stod på listan med utländska medborgare som släpptes in i Egypten. Förteckningen som publicerades på Facebooksidan för Palestinska myndigheten för gränsövergångar, och som DN tagit del av, innehåller namn på medborgare från bland annat Japan, Finland och Australien.

UD uppger i ett skriftligt svar till DN på onsdagen att man kommer att kontakta svenskar i Gaza som uttryckt önskan om att lämna området när man tror att det kan finnas möjlighet för dem att lämna via gränsen mot Egypten.

”UD har kännedom om att gränsövergången vid Rafah i dag har öppnats för vissa grupper. I ett första skede väntas bland annat skadade palestinier tillåtas passera gränsen för att kunna få vård i Egypten. Därefter förväntas utländska medborgare tillåtas passera i enlighet med en process som hanteras av lokala myndigheter. UD och ambassaden i Kairo står i kontakt med lokala myndigheter och andra länder inför en gränsöppning som även omfattar svenskar.”

UD avråder sedan många år från resor till Gaza.

Loai Alsaqqa berättar hur han undkom med sårskador i ansiktet och på händerna när en raket slog ned i närheten av honom i samband med ett anfall mot Gaza stad. Efter det flydde han till Khan Yunis i södra delen av Gazaremsan.

Tillsammans med nästan 50 släktingar, varav cirka 20 barn, bor han nu i en tvåvåningsvilla som hans kusin äger.

– Det pågår bombning här och vägen till gränsen är mycket farlig. Det finns inget rent vatten, inte tillräckligt med mat eller el, och internet kommer och går.

Läs mer:

Farah i Gaza teckentolkar åt sina föräldrar om bombningarna: ”Flera krigsord är nya för mig”

Liverpoolstjärnan Salah vägrar ta ställning i kriget – får hård kritik

Familjen flyr från kvarter till kvarter i Gaza

Du kanske också gillar