Hem Hälsa Uppgifter: Saudi avlönade man som hjälpte flygplanskapare

Uppgifter: Saudi avlönade man som hjälpte flygplanskapare

förbi admin
0 kommentar

11 september 2001 klockan 08.46 lokal tid flyger American Airlines Flight 11 in i World Trade Centers norra byggnad.

09.03 flyger United Airlines 175 in i den södra.

09.37 flyger American Airlines Flight 77 in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

I attackerna dödades över 3 000 människor varav 125 i Pentagon. Det sistnämnda flygplanet kapades av terroristerna Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Mihdhar. Det är också kring dem som det nu framkommit nya uppgifter som CBS News rapporterat om.

FBI har släppt den här bilden på Khalid al-Midhar.
Nawaf al-Hazmi. Bilden släpptes av FBI.

Nawaf al-Hazmi. Bilden släpptes av FBI.

President Joe Biden har skrivit under på en exekutiv order om att offentliggöra ett omfattande bevismaterial som beslagtogs av brittisk polis från en bostad i den engelska staden Birmingham.

Men det är särskilt en film från en fest i San Diego som nu hamnat i blickfånget. Värden, den saudiska medborgaren Omar al-Bayoumi, greps två veckor efter terrorattackerna misstänkt för att ha varit involverad. På festen hade han nämligen terroristerna Hazmi och Midhar som gäster.

Hjälpte dem med lägenheter

Bayoumi släpptes och tre år efter attacken släpptes en rapport som kom fram till att det inte fanns några bevis för att han förespråkar våldsam extremism eller att han hjälpt extremistiska grupperingar. Men det man inte visste då var att Bayoumi var avlönad av den saudiska underrättelsetjänsten (GIP) via den dåvarande ambassadören i USA Bandar bin Sultan. Det visar ett PM från FBI som nyligen offentliggjort, rapporterar CBS News.

Omar al-Bayoumi på festen i en lägenhet i San Diego. Enligt uppgifter som CBS tagit fram var två flygplanskapare från 11 september-attackerna i USA 2001.

Omar al-Bayoumi på festen i en lägenhet i San Diego. Enligt uppgifter som CBS tagit fram var två flygplanskapare från 11 september-attackerna i USA 2001.

Den pensionerade FBI-agenten Danny Gonzales har intervjuats om uppgifterna. Han var en del av den hemliga Operation Encore som fokuserade på de två flygplanskaparna Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Midhar. Gonzales är övertygad om att den saudiavlönade Omar al-Bayoumi hjälpte terroristerna.

– Han hjälpte dem med lägenheter, han hjälpte dem med bankkonton, säger Danny Gonzales till CBS News.

I en video kan man också se Bayoumi hälsa på Anwar al-Awlaki som också hjälpte flygplanskaparna. Awlaki dödades 2011 i en drönarattack, beordrad av CIA.

Omar al-Bayoumi bor i dag troligen i Saudiarabien och CBS News har försökt få tag på honom genom den saudiska ambassaden.

”Alla anklagelser om att Saudiarabien varit involverade i attackerna är kategoriskt falska”, är det enda svaret nyhetskanalen har fått.

FBI har inte velat kommentera uppgifterna.

LÄS OCKSÅ: Afghanistanveteran: ”11 september avgörande för mig”

LÄS OCKSÅ: Bush: Terrordåden förändrade våra liv

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar