Hem Hälsa Värmeböljorna och Italiens torka är starka varningssignaler

Värmeböljorna och Italiens torka är starka varningssignaler

förbi admin
0 kommentar

EU varnade förra veckan för att Europa kan stå inför sitt tuffaste år hittills när det gäller naturkatastrofer som torka och skogsbränder som kan kopplas till klimatförändringen.

EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic sa att den torka som nu drabbat Europa kan bli den värsta som har inträffat.

”Statistiken visar att sedan 2017 har vi haft de mest intensiva skogsgränderna som Europa har sett. Olyckligtvis väntar vi oss att brandsäsongen 2022 kommer att följa den trenden”, sa han till nyhetsbyrån AP.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC har torkan i Europa redan ökat till följd av klimatförändringen. Sedan 1980-talet har uppvärmningen i Medelhavsområdets varit högre än det globala genomsnittet. Den utvecklingen beräknas fortsätta och det medför en rad risker.

Bland de nyckelrisker som IPCC listar ingår, vattenbrist, risk för livsmedelsproduktionen, säkerhet och människors hälsa.

Det går att pricka av varje box. Klimatförändringen är redan här, och det börjar bli bråttom att inte bara kraftigt minska utsläppen, utan också att anpassa samhället till ett varmare klimat för klimatkrisen är ett reellt hot mot liv och hälsa.

I Tyskland var närmare 20 000 dödsfall värmerelaterade under åren 2018–2020 när landet upplevde fler och mer intensiva värmeböljor. Det visar en studie som bland annat forskare från Robert Koch institutet har publicerat i en tysk medicinsk tidsskrift.

Risken för matsäkerhet blir också tydlig, torkan i Italien som har drabbat området kring landets största flod Po drabbar ett område som står för cirka en tredjedel av landets jordbruksproduktion. Veteskörden beräknad minska med 20–50 procent.

Matsäkerhet är ett av klimatkrisens stora hot. IPCC pekar ut livsmedelsproduktionen i Medelhavsområdet som viktig för den globala matsäkerheten. Där finns stora producentländer som Frankrike och Italien vilka är nettoexportörer av flera viktiga näringsämnen till låginkomstländer.

Minskade skördar i Europa skulle ha både direkt påverkan på de länder de exporterar till eftersom tillgången minskar, och även en indirekt effekt på grund av höjda priser.

Torkan och minskade skördar i Italien kommer ovanpå krisen i Ukraina som har lett till kraftiga prisökningar på bland annat vete.

Den krisen har gjort att 71 miljoner människor hamnat i fattigdom som en direkt följd av höga mat- och energipriser, enligt en ny rapport från FN:s utvecklingsprogram. Takten är högre än under coronapandemin.

Klimatkrisen är livsfarlig, och de svagaste drabbas hårdast.

Läs mer: Livsfarligt väder i västra Europa

Du kanske också gillar