Hämäläisen koiranomistajan Heikki Majavan epäillään sairastuneen zoonoosiin. Leptospiroosi olisi peräisin perheen koiralta. Asiantuntijan mukaan tapaus on Suomessa harvinainen.
Iittalassa asuva Heikki Majava on reilut pari viikkoa epäillyt, että hän sai perheen koiralta leptospiroosin.
Tänään perjantaina Majava sai puhelinsoiton Iittalan terveyskeskuksesta omalta lääkäriltään. Lähes pari viikkoa sitten otettu viljely näyttää, että kyseessä saattaa olla leptospira-ryhmään kuuluva bakteeri.
Majavalla on ollut flunssan oireita jo yli kaksi viikkoa.
– Varsinkin aamuisin herätessä on aivan sellainen tunne kuin olisi flunssassa. Ei vilunväristyksiä, mutta kitalaen takana sellainen flunssan tunne ja nenää kutittaa mahdottomasti. Aivastuksia on tullut reilusti.
Olo ei juuri ole muuttunut kuluneiden viikkojan aikana.
– Ei se ole tullut pahemmaksi, mutta ei paremmaksikaan. Ei sitä juuri päivällä askareissa huomaa. Paitsi silloin, kun tulee ulkoa sisälle niin nenää kutittaa ihan mahdottomasti.
Lääkäri määräsi Majavalle antibioottikuurin epäiltyyn leptospiroosiin. Yle on nähnyt dokumentin.
”Suhteellisen kova tauti”
Heikki Majavan tapaus on melko poikkeuksellinen. Viimeksi Suomessa on tavattu ihmisillä leptospiroosia vuonna 2016 tartuntatautirekisterin mukaan, kertoo THL:n ylilääkäri Leif Lakoma.
– Suomessa tämä on verrattain harvinainen sairaus. Ajatellaan, että suurin osa tartunnoista tulee matkailun kautta ulkomailta.
Leptospiroosista on kuvattu vaihtelevia taudinkuvia, mutta Leif Lakoman mukaan se on yleensä melko kova kuumetauti.
– Se voi joskus alkaa vähän influenssan tapaisena, mutta pääosin se on suhteellisen kova tauti. Yleensä sitä ei sekoiteta tavalliseen flunssaan.
Kyseessä on bakteeritauti, joten se on hoidettavissa antibiooteilla.
– Se voi olla hyvinkin hankala tauti, jos esimerkiksi luonnonmullistusten aikana ihmisten pääsy terveydenhuoltoon saattaa olla hankaloitunut, eikä antibioottihoitoa saa ajoissa, sanoo Lakoma.
Tartunta useimmiten vesiurheilusta tropiikissa
Euroopan tartuntatautiviraston viimeisin raportti leptospiroosista on vuodelta 2022. Silloin todettiin 765 leptospiroositapausta ihmisillä EU- ja ETA-maissa. Sairastuneista kolme menehtyi. Suurin osa tapauksista oli Ranskassa.
Useimmiten tartunta saadaan tropiikissa esimerkiksi elämysmatkalla, kun harrastetaan vesiurheilua. Tartunnan voi saada myös Euroopasta.
Tavanomaisin tapa saada tartunta on sairaan eläimen virtsan saastuttama vesi, johon ihmisellä on ihokontakti.
– Yleensä se saadaan likaisesta vedestä esimerkiksi ihorikon kautta. Myös luonnonmullistukset ja tulvat, jollaisia esimerkiksi Keski-Euroopassa on ollut, saattavat lisätä taudin riskiä, sanoo Leif Lakoma.
Leif Lakoman mielestä on vaikea arvioida lisääntyykö riski leptospiroosiin Suomessa esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä.
– Mutta toki kuten sanoin, erilaisiin luonnonmullistuksiin, tulviin ja hirmumyrskyihin on usein liitetty korkeampi leptospiroosin riski.
Tartunnan voi saada suoraan eläimestä, mutta tämä on Lakoman mukaan harvinaisempaa. Tällöin se saadaan usein sairaan eläimen puremasta. Myös esimerkiksi sairaan eläimen kudosta käsittelevä eläinlääkäri voi saada tartunnan.
Leptospiroosi ei tartu ihmisestä toiseen.
Perheen koira menehtyi tautiin
Heikki Majavan tapauksessa perheen jackrusselinterrieri Polly sairastui lauantaina 9. marraskuuta. Oksentelu jatkui sunnuntaina, koira ei myöskään syönyt tai juonut.
Majava vei Pollyn heti maanantaina eläinlääkäriin, jossa koirasta otettiin verikokeet sekä röntgenkuvat ja vatsa ultrattiin. Pollysta otettiin kokeet leptospiroosin varalta.
Keskiviikkona koira oli niin huonossa kunnossa, että lopettaminen oli ainoa vaihtoehto. Torstai-iltana tuli tieto, että Pollylla oli ollut leptospiroosi.
Heikki Majavalla oli jo silloin flunssan oireita, joten seuraavana aamuna hän otti yhteyttä terveyskeskukseen.
– Silloin perjantaina pääsin heti verikokeisiin ja tänään tuli tulos.
Heikki Majavalla ja hänen vaimollaan on aina ollut koira. Pollyn menehtyminen ja koiralta mahdollisesti saatu zoonoosi ei ole säikäyttänyt.
– Uskoisin, että meille tulee jossain vaiheessa vielä jonkinlainen koira. Pitäähän se lenkkikaveri olla.