Kuurosateinen heinäkuu on vaikeuttanut varsinkin hevosille kasvatetun heinän korjuuta.
Monilla heinää hevosten tarpeisiin viljelevillä tiloilla päästiin juhannuksen tienoilla esikuivatetun heinän korjuuseen. Sitten alkoivat runsaat kuurosateet.
Korjuut keskeytyivät, koska varsinkin kuivaheinän korjuu tarvitsee useampien päivien kuivatusta pellolla. Suomessa harvoilla tiloilla on kuivureita käytettävissä heinän kuivaamiseen.
Pro Agria Oulusta nurmen ja luomun valtakunnallinen asiantuntija Olli Valtonen arvioi, että heinä kuitenkin riittää tänä vuonna.
– Viime talvi oli nurmien osalta haasteellinen, ja keväällä näytti, ettei kovin paljon heinää tule, mutta sitten alkoi uutta kasvustoa tulla. Ravintosisällöltään se on aika hyvää tällä hetkellä, kuvailee Valtonen.
Kasvituotannon asiantuntija Taneli Rahja ProAgria Keski-Pohjanmaasta arvioi, että jos pian saadaan lämmin poutajakso, ei ongelmia laatuun tule ainakaan korjuusäiden puolesta.
Heinän sokeripitoisuus lisääntyy, jos korjuu venyy
Kaustislainen ravivalmentaja Juha-Matti Paavola viljelee heinää oman tallinsa hevosille.
Hän sai korjattua neljäsosan heinästä juhannuksen tienoilla.
– Korjuu tehtiin kosteammilta mailta, joilla kasvua oli paremmin. Kuivien maiden heinät ovat kaikki vielä korjaamatta.
Paavolan mukaan juhannuksen jälkeen on ollut niin sateista, että korjuutöihin ei ole päästy.
– Se on tuonut vähän jännitystä. Jos ensi viikolla päästään korjaamaan, tilanne ei vielä ole paha. Viikon pouta olisi mukava, mutta kai sitä neljällä–viidellä päivälläkin saataisiin heinät korjattua.
Jos heinän korjuu menee liian myöhäiseksi, päivien pimeneminen ja sään viileneminen kasvattavat heinän sokeripitoisuutta.
Sokerista on hevoselle samantyyppistä haittaa kuin ihmiselle. Se lisää painoa ja huonontaa hampaita.
Paavolan mukaan se haittaa varsinkin harrastehevosia, jotka eivät saa riittävästi liikuntaa.
Hyviä, hevosen heinälle sopivia säilytystiloja on vähän, ja siksi paalaaminen ja muovitus ovat nykyään yleisiä.
Myös kanttipaalipaalausta on Paavolan mukaan näkynyt. Ison kanttipaalin mitoitus sopii hyvin rekkakuljetuksiin.
Tänä kesänä heinää on viety Keski-Pohjanmaalta lähinnä Etelä-Suomen talleille ja varsinkin Tampereen seudulle. Heinää viedään tarvittaessa myös Ruotsin tarpeisiin.
Jo useampana vuonna on pelätty, että kuivaheinä uhkaa loppua hevosilta Suomessa. Viime vuonna Ruotsissa oli vastaava tilanne: silloin sinne vietiin paljon heinää varsinkin Keski-Pohjanmaalta.
– Luulen, että tänäkin vuonna Ruotsiin menee jonkin verran heinää.
Viime vuoden heinäpulan vuoksi Paavola arvelee, että lähialueilla on lisätty hiukan heinän viljelyalaa.
– Muovin hinta on tullut vähän alaspäin, ja ehkä apulantakin aavistuksen. Viime vuonna varsinkin muovi oli todella kallista, mikä saattoi hieman hillitä heinäalaa.
Linnuista on tullut uusi riesa
Kaustisen alueella lintuinfluenssan aiheuttama turkistuotannon raju vähentyminen on muuttanut myös lintujen suosikkipaikkoja.
Nyt heinäpaalit ovat entistä kovemman nokkimisriskin kohteena, kun turkistarhoilla viihtyneet linnut ovat levittäytyneet muualle.
– Viime vuonna oli oikeastaan ensimmäinen vuosi, kun oli oikeasti ongelmia heinäpaalien säilytyksessä. Niitä ei voinut jättää pellolle, harmittelee Paavola.
Valkoinen, muovitettu, lämmin paali houkuttelee hyönteisiä ja niiden myötä lintuja.
– Se on helppo paikka napsia hyönteisiä, ja reikiä tulee paljon! Pienikin reikä talven aikana tahtoo olla ongelma.
Ongelmia aiheuttavat erityisesti töyhtöhyypät. Naakat ovat Paavolan mukaan kokonaisuutena isoin riesa, ja lokitkin tekevät hieman reikiä.
– Säilytyspaikat pitäisi olla sellaiset, missä eivät linnut viihdy.