Miksi suomalaiset ovat niin onnellisia? Saksasta Tukholman kautta Helsinkiin matkannut Abidur Rahm Khan tuli Suomeen selvittämään asiaa.
Perheineen ja ystävineen matkannut Khan varasi Bookingin kautta asunnon, noin 150 eurolla. Hotelleja ei ollut juuri tarjolla.
– Me varasimme kolme ja puoli kuukautta sitten, mutta silloin oli jo täyttä, Khan sanoo.
Elokuun alussa Helsingissä hotelleissa on ollut täyttä. Iso syy olivat Colplayn konsertit.
Onnellisuuden vuoksi myös myös japanilaisperhe saapui Suomeen. Suomi on vertailussa vuodesta toiseen maailman onnellisin kansa.
– Halusimme tietää, mikä on onnen salaisuus, perheenäiti Yukari sanoo.
Vielä onnen salaisuutta ei ole löytynyt, mutta suomalaiset ovat ystävällisiä. Japanilaiset olivat ajoissa ja saivat huoneen aivan Helsingin keskustasta.
Helsingin hotelleissa puolet huoneista pysynyt tyhjinä, nyt palataan pandemiaa edeltävälle tasolle
Vaikka Coldplayn konserttien yleisö tukki toviksi hotellit, Helsingissä majoitusliikkeet myyvät harvoin ei oota.
Helsingin hotellien huoneista vain puolet on tänä vuonna ollut keskimäärin käytössä.
Hotellien täyttöaste on tänä vuonna ennen kesäkuuta ollut 48 prosenttia. Jos hiljaisia koronavuosia ei oteta lukuun ja hypätään vuoteen 2019, ero on iso. Tuolloin täyttöaste oli lähempänä 80 prosenttia.
Helsingin hotelleilla on siis ongelma.
– Ei täyttöaste tietenkään ole optimaalinen, mutta me tullaan aika paljon takamatkalta, jos verrataan tähän vuoteen 2019. Täytyy muistaa, että meillä oli EU-puheenjohtajuutta ja muuta ja silloin vielä ilmasilta Aasian toimi, Scandic-hotellien myyntijohtaja Thomas Grundström sanoo.
Grundström sanoo, että hotellien täyttöasteen pitäisi olla 65-70 prosenttia, jotta toiminta olisi hyvällä pohjalla.
Kesä toi viimein matkailijoita
Vastikään tulleet tuoreet majoitusluvut kertovat, että kesäkuu on tuonut helpotusta Helsingin hotelleille. Täyttöaste oli 76 prosenttia.
Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen sanoo, että matkailijoiden määrä on jo palannut pandemiaa edeltävälle tasolle.
Kesäkuussa Helsinkiä täyttivät esimerkiksi Metallican konsertit sekä konferenssit. Kotimaisten yöpyjien määrä nousi kesäkuussa viime vuoteen verrattuna 17 prosenttia, ulkomaisten yöpyjien 30,7 prosenttia, Vesterinen sanoo.
Helsinki veti suomalaisia, vaikka muuten suomalaiset eivät juuri entistä enempää matkailleet. Viime vuoteen verrattuna kotimaisten yöpymisten määrä kasvoi kesäkuussa prosentin. Sen sijaan ulkomaalailta tuli matkailijoita viime vuotta enemmän. Ulkomaisia matkailijoita oli eniten Ruotsista, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Hotellien hinnat junnaavat
Koko Suomessa kesäkuun hotellihuoneen keskihinta oli kesäkuussa 122 euroa, mikä on 5 euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.
Nousu ei tähän saakka ole ollut suurta. Vaikka vuoden 2019 jälkeen inflaatio on ollut kova, se ei ole näkynyt hotellihuoneiden hinnoissa. Se on ollut hotelleille myrkkyä.
Yksi syy hotellien tyhjäkäyntiin ja junnaaviin hintoihin on se, että Helsingissä on ollut meneillään hotellibuumi. Hotelleja on rakennettu paljon. Kun vielä 2019 huoneita oli pääkaupungissa noin 10 000, nyt niitä on vuoden loppuun mennessä 15000. Ei siis ihme, että kaikille ei riitä yöpyjiä.
Onko huoneita siis liikaa?
– Niitä on tällä hetkellä aika paljon, mutta me uskotaan siihen, että ne tulevat tarpeeseen, että matkailuala tulee aina takaisin, Scandicin Grundström sanoo.
Hän muistuttaa, että hotelli-investoinnit on tehty silloin, kun maailma näytti hyvin erilaiselta. Siis ennen koronapandemiaa ja Venäjän sotaa.
Helsingin matkailun Nina Vesterinen taas toteaa, että vaikka matkailijamäärä on elpynyt, parin vuoden aikana rakennetut uudet hotellit eli kapasiteetin kasvu tekee sen, että käyttöaste ei ole vielä sitä mitä pitäisi.
– Eli yöpymisvuorokausia pitää saada Helsingin tasolla lisää, jotta ne myöskin käyttöasteet nousee ja siitä kautta pystytään sitä hintaa nostamaan ja saamaan sitä kannattavuutta lisää, Vesterinen sanoo.
Grundström sanoo, että Helsingissä on nyt potentiaalia.
– Me ollaan yksi parhaimpia kongressimaita ja kaupunkeja maailmassa. Meillä on maailmanluokan lentokenttä, meillä on infra kunnossa. Uusia hyviä hotelleja riittää.
Grundstöm sanoo, että nyt toivotaan, että hallitus ei leikkaa matkailun tukemisesta.
Myös Vesterinen uskoo matkailun kasvuun. Hotellit on rakennettu tarpeeseen. Muutama iso tapahtuma ja kongressit täyttävät kaupungin hotellit.
– Sen takia investorit ovat aikoinaan tehneet päätöksiä, eli he ovat nähneet Helsingin kasvupotentiaalin. Ja jos ei ole kapasiteettia, niin ei ole myöskään kasvumahdollisuutta.
Vesterisellä on toive, että Helsinkiin tulevat matkailijat viipyisivät.
– Kaikkien kestävyyden osa-alueiden näkökulmasta tosi tärkeä, että matkailijat viipyisivät täällä pidempään.
Vaikkapa sitten juuri suomalaisten onnellisuuden jäljillä.
– Meillähän on käynnissä parhaillaan Helsinki Happiness Hacks -kampanja, jossa onnellisuutta pyritään tuoda esille, Vesterinen sanoo.