LOS ANGELES Pukusuunnittelija Susanna Puisto asuu aivan Hollywoodin kupeessa, mutta hänen työnsä ovat yhä useammin muualla kuin Kaliforniassa.
– Viime vuonna kuvasimme elokuvan Arkansasissa. Edellisenä vuonna kuvasimme The Legend of David Crockett -elokuvan Tennesseessa lähellä Nashvillea, Puisto sanoo kotonaan.
Hän on viimeksi työskennellyt Hollywoodissa kuvatussa elokuvassa vuonna 2003. Se oli Sylvester Stallonen ja Gabriel Byrnen tähdittämä Shade.
– Sen jälkeen olen ollut reissussa muissa osavaltioissa ja Euroopassakin, koska siellä on halvempaa kuvata.
Studioiden mukaan elokuvien ja tv-ohjelmien kuvaaminen Yhdysvaltojen ulkopuolella voi vähentää tuotantokustannuksia jopa 30 prosenttia. Universal Studios sai lähes 120 miljoonaa dollaria verohelpotuksia, kun se kuvasi tulevan Jurassic World: Rebirth -elokuvan Britanniassa.
– Wednesday-sarjan ensimmäinen kausi kuvattiin Romaniassa, vaikka tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltain itärannikolle. Uusia tuotantoja kuvataan myös Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Etelä-Afrikassa ja Unkarissa, Puisto luettelee.
Moni osavaltio Yhdysvalloissa houkuttelee tuotantoja parantaakseen omaa talouttaan. Elokuvien kuvaaminen Hollywoodissa onkin laskenut lähes neljäkymmentä prosenttia viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana.
– Olen tehnyt täällä televisiosarjoja. Niitä vielä kuvataan Hollywoodissa, koska ne ovat pidempiaikaisia, ja täällä on studiot, sanoo Puisto.
Puolet säästöistä on kulutettu
Hollywoodin merkitystä elokuvien tuotannoissa ovat vähentäneet myös koronapandemia, käsikirjoittajien ja näyttelijöiden kuukausia kestänyt lakko vuonna 2023 sekä kuluneen vuoden tammikuun maastopalot.
Puistolla ei ole ollut töitä viime vuoden jälkeen.
– Olen elänyt säästöilläni, sillä olen tottunut freelancerina elämään nuukasti. Olen joutunut nostamaan kolme kertaa rahaa eläkesäästötililtäni, josta on nyt huvennut puolet. Tämä on aika järkyttävä tilanne.
Yhdysvalloissa työntekijät joutuvat itse säästämään eläkettään varten, vaikka työnantaja ja Puiston tapauksessa ammattiliitto maksavat usein osan eläkkeestä. Liittoihin kuulumattomat freelance-työntekijät joutuvat säästämään kaiken itse kansaneläkkeen lisäksi.
– Näyttää siltä, että jos jään koskaan eläkkeelle, minun on muutettava johonkin halvempaan maahan, vaikka Meksikoon, pohtii 62-vuotias Puisto.
Los Angelesissa on kallista elää, mutta myös hyvin kallista kuvata. Puiston mukaan kuvauslupa ja vakuutus nousevat helposti miljoonaan dollariin jopa pienen puolen tunnin jakson tai lyhytelokuvan osalta.
– Joissakin muissa osavaltioissa saa kuvata kadulla ilmaiseksi, mutta täällä vahditaan lupia tarkasti.
Tuotantojen siirtyminen muualle koskee koko Kaliforniaa, jossa verohelpotukset ovat pienemmät kuin muissa osavaltioissa. Kuvernööri Gavin Newsom on ehdottanut tukien nostamista 750 miljoonaan dollariin, joka tuplaisi tuen määrän.
Onko tullien asettaminen tuotteille edes mahdollista
Yhdysvalloilla on 15 miljardin dollarin kaupan ylijäämä elokuvien viennissä, mutta presidentti Donald Trump on ehdottanut sadan prosentin tulleja Yhdysvaltojen ulkopuolella kuvattaville elokuville.
Uhkaus tuli sen jälkeen, kun Kiina ilmoitti rajoittavansa maassa näytettävien amerikkalaiselokuvien määrää Trumpin aloittaman tullisodan takia.
Tullien asettaminen palveluille, kuten elokuville, ei ole niin helppoa kuin tuontimaksujen määrääminen fyysisille tuotteille, kuten autoille. Elokuva saatetaan leikata tai muu jälkituotanto tehdä eri maassa tai maissa kuin missä elokuva on kuvattu. Se vaikeuttaa alkuperämaan määrittämistä.
– En tiedä, miten se toimisi käytännössä. Tullit tietäisivät miljardien dollareiden menetyksiä, Puisto arvelee.
Hollywoodissa ohjaajana ja näyttelijänä työskentelevä Ramin Sohrab kertoo purskahtaneensa nauruun kuullessaan tulleista.
– Nehän rajoittaisivat entistä enemmän elokuvantekijöiden luovaa vapautta, varsinkin kun elokuva on kansainvälistynyt niin paljon. Ajatus tulleista sotii täysin sitä vastaan, Sohrab sanoo.
Hollywood-elokuvat tuottivat yli 21 miljardia dollaria lipputuloina ulkomailla 2024. Se on yli neljäkymmentä prosenttia enemmän kuin suurimman yksittäisen markkina-alueen eli Pohjois-Amerikan tuotto. Toimintaelokuvien lipputuloista tulee usein jopa kuusikymmentä prosenttia ulkomailta. Niitä kuvataan senkin takia monissa eri maissa.
Sohrab kuvasi ensimmäisen pitkän elokuvansa Layers of Lies Suomessa ja Iranissa. Hän ei voisi kuvitella kuvanneensa sitä missään muualla tarinan takia.
– En missään nimessä, koska koko taiteellinen visio elokuvan takana oli yhdistää Suomen ja Iranin kulttuuria. Koko kulttuurien rikkaus vesittyisi, jos tällaisia elokuvia ei kuvattaisi aidoissa ympäristöissä.
Muut maat saattavat kostaa
Trump kirjoitti Truth Social -lyhytviestipalvelussaan toukokuun alussa, että sadan prosentin tulli on tarpeellinen, koska ”Hollywoodia uhkaa hävitys”.
– Kun tuotannot pienenevät, miten tämäntyyppiset aloitteet voisivat auttaa ja tuoda Hollywood-glamourin takaisin? ihmettelee Sohrab.
Samaa ihmettelevät myös suurimpien studioiden johtajat, jotka pitivät kriisipalaverin toukokuun alussa.
He pelkäävät, että elokuvien tuotantomalli tulee muuttumaan ja tuotanto supistumaan, mikäli tullit toteutuvat. Ne koskettaisivat perinteisten elokuvastudioiden lisäksi etenkin suoratoistopalvelu Netflixia, jonka tarjonnasta 75 prosenttia on kansainvälisiä tuotantoja.
Vaarana on myös, että muut maat saattavat kostaa ja asettaa omat tullinsa ja veronsa amerikkalaisille elokuville.
Sohrab toivoo pääsevänsä pälkähästä, sillä hän on lähdössä kuvaamaan Minun matka -dokumenttisarjansa pilottijaksoja Puerto Ricoon.
– Toivotaan, että Trump ei laita sadan prosentin tullia, että voin näyttää sen Yhdysvalloissakin. Eihän sitä tiedä, miten tulleja sovellettaisiin Puerto Ricoon. Lähden sarjassa keskelle viidakkoa syventymään tietoisuuteen alkuperäiskansojen luonnonlääkkeiden ja seremonioiden avulla.