Vantaalainen Raija Ek oli heinäkuun alussa epätoivon partaalla. Hänen pitkään käyttämänsä hormonikorvauslääke oli loppunut apteekeista, eikä sitä olisi saatavilla moneen kuukauteen – ei edes naapurimaissa.
Hormonikorvaushoidon avulla aisoissa pysyneet vaihdevuosikärsimykset palasivat Raija Ekin elämään ryminällä, kun lääke loppui.
– Hillittömiä hikoilukohtauksia parin tunnin välein. Hiki tippuu pisaroina, vaatteet ovat likomärät. Sosiaalinen elämäkin kärsii, koska en oikein halua tämän takia lähteä liikkeelle. Myös uni häiriintyi, Ek kuvailee.
Ek tutki asiaa ja totesi, että Indivina-tabletit ovat lopussa myös Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Virossa. Ek hankki englanninkielisen reseptin ja varautui matkustamaan Kroatiaan pelkästään hankkiakseen lääkettään, koska sitä on arvioitu saatavan Suomeen aikaisintaan syksyllä.
Hormonikorvausvalmisteita on paljon, mutta lääkettä ei voi noin vain vaihtaa toiseen. Esimerkiksi Raija Ekin käyttämälle Indivinalle ei ole suoraan vaihtokelpoista valmistetta, joten hänen oli käännyttävä lääkärin puoleen.
Lääkäri löysi tuotteen, joka on varsin lähellä Ekin tavallista hormonikorvaushoitoa. Hoitovaste ei tietenkään ole välitön: vajaan viikon käytön jälkeen olo ei vielä ole sanottavasti muuttunut – ehkä aavistuksen kuitenkin.
– Hikoilukohtaukset ovat ehkä hiukan harventuneet. Eiköhän olo kuitenkin korjaannu lähipäivinä.
Tällä tietoa lääkkeenhakumatkaa Kroatiaan ei siis tarvitse tehdä.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan hormonikorvaushoidoissa erityisesti estrogeenia sisältävistä laastareista on ollut puutetta jo pitkään.
Sekä Fimean että lääkeyhtiöiden mukaan saatavuushäiriöiden taustalla on monia, maailmanlaajuisia syitä.
– Lääkkeiden toimitusketjut ovat pitkiä ja globaaleja, ja häiriö yhdessä osassa ketjua voi heijastella kauas, sanoo viestintäpäällikkö Valtteri Manninen lääkeyhtiö Orionista.
Mannisen mukaan Indivinan puutteen taustalla ovat tuotannolliset ja vaikuttavan aineen saatavuuteen liittyvät syyt.
Kysynnän kasvu on yksi syy
Monissa maissa myytävää Estradot-hormonilaastaria välittävän lääketeollisuusketju Sandozin kaupallinen johtaja Heli Kautonen kertoo perusongelmaksi sen, että hormonilaastarien globaali kysyntä ylittää huomattavasti nykyisen tuotantokapasiteetin.
Orionin Mannisen mukaan kysynnän vaihtelut ovat yksi lääkkeiden saatavuusongelmiin vaikuttava seikka, mutta viime vuosina logistiikassa on ollut paljon hankaluuksia muun muassa koronan, sotien ja geopoliittisten jännitteiden vuoksi.
– Aina kyse ei siis ole kysyntäpiikeistä, vaan muista globaaleista ongelmista tai katkoksista yksittäisillä tuotantolaitoksilla, Manninen sanoo.
Toimitusten aikataulu on epävarma
Sekä Orion että Sandoz ovat ilmoittaneet Fimealle tuotteidensa mahdollisesti pitkistäkin saatavuushäiriöistä.
– Koska maailmanlaajuinen toimitustilanne on ollut erittäin epävarma, on vaikea antaa tarkkoja aikatauluja. Olemme saaneet Suomeen aika ajoin pieniä määriä valmisteita, mutta saatavuushäiriöiden ilmoittaminen on ollut tarpeellista myös siksi, että potilaat ottaisivat yhteyden lääkäriin saadakseen reseptin vaihtoehtoisesta hoidosta, Heli Kautonen Sandozilta sanoo.
Lääkeyhtiöt ovat myös etsineet keinoja saada tuotteita apteekkeihin. Sandoz on saanut poikkeusluvan tuoda joitain ulkomaisia hormonilaastaripakkauksia Suomeen, ja näiden odotetaan tulevan myyntiin alkusyksystä.
Niin ikään Orion on saanut erityisluvan tuoda markkinoille yhdestä Indivina-tablettien vahvuudesta vaihtoehtoisen pakkauskoon. Sen on määrä tulla apteekkeihin heinäkuun loppuun mennessä.
Se, että lääkkeet loppuvat apteekeista eikä täydennystä saada, ei ole mitenkään tavatonta. Viime vuonna lääkeyritykset tekivät Fimealle ilmoituksen yhteensä yli 2 800 lääkkeen saatavuushäiriöstä. Määrä on ollut selvässä kasvussa. Tälläkin hetkellä Fimean listalta löytyy ilmoitus yli 700 valmisteen saatavuusongelmasta.
EU:ssa on ryhdytty toimiin lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi. Erityisesti pyritään ehkäisemään kriittisten lääkkeiden pulaa.
Suomessa varastointivelvoite koskee ensisijaisesti valmisteita, joilla turvataan elintärkeä lääkehoito sekä laajan yleiskirurgian ja tehohoidon toiminta.
”Äärettömän epämiellyttävää”
Raija Ek on hyvillään saatuaan lopulta apua hankalaan tilanteeseensa.
– Tämä on ollut äärettömän epämiellyttävää, asteikolla yhdestä kymmeneen sanoisin kahdeksan.
Ek uskoo kuitenkin, että korvaava lääke alkaa pian tehota kunnolla, ja hän pääsee viettämään jälleen normaalia elämää.