Presidentti Nayib Bukele julisti El Salvadoriin vuonna 2022 poikkeuslain jengirikollisuuden kitkemiseksi. Kahden vuoden aikana on pidätetty yli 80 000 ihmistä.
Yli 60 lasta on pidätetty mielivaltaisesti, kidutettu ja pahoinpidelty El Salvadorissa sen jälkeen, kun maan hallinto julisti hätätilan jengirikollisuuden vuoksi. Asiasta kertoo ihmisoikeusjärjestö The Human Rights Watch.
Poliisi ja armeija ovat pidättäneet 3 319 lasta ja teini-ikäistä hätätilan julistamisesta maaliskuussa 2022 kuluvan vuoden huhtikuuhun.
– Useilla kiinniotetuilla ja pidätetyillä lapsilla ei ollut ilmeisiä kytköksiä jengien väkivaltaiseen toimintaan, HRW:n raportissa sanotaan.
– Vankeuden aikana viranomaiset kohdistivat lapsiin vakavaa kaltoinkohtelua, joka joissain tapauksissa täytti kidutuksen kriteerit.
HRW laati raporttinsa yli 90 haastattelun perusteella. Järjestön mukaan pidätetyt lapset eivät saaneet kunnollista ruokaa, terveydenhuoltoa tai yhteyttä perheisiinsä. Monissa tapauksissa lapsia painostettiin vääriin tunnustuksiin.
– Viranomaiset ovat tehneet vain vähän, jos ollenkaan toimenpiteitä lasten suojelemiseksi muilta vangeilta, mukaanlukien pahoinpitelyiltä ja seksuaaliselta väkivallalta.
HRW on dokumentoinut 66 tapausta, joissa alaikäiset ovat joutuneet mielivaltaisen pidätyksen, kidutuksen ja poliisin väärinkäytösten kohteiksi. Järjestö sanoo, että pidätykset näyttävät perustuneen lasten fyysiseen olemukseen ja sosioekonomisiin olosuhteisiin uskottavien todisteiden sijaan.
Lisäksi yli tuhat alaikäistä on tuomittu jopa 12 vuoden mittaisiin vankeusrangaistuksiin leväperäisesti määritellyistä rikoksista kyseenalaisten todisteiden pohjalta ja ilman kunnollista oikeusprosessia.
Yhteensä hätätilan nojalla on pidätetty yli 80 500 ihmistä.
Viime viikolla salvadorilainen ihmisoikeusjärjestö Cristosal sanoi, että ainakin 265 ihmistä on kuollut vankeudessa. Kuolleiden joukossa on neljä vauvaa.
El Salvadorin hallitus ei vastannut Reutersin kommenttipyyntöön. Se on aiemmin väittänyt, ettei maan vankiloissa tapahdu kidutusta.
Murhaluvut tippuivat dramaattisesti
El Salvadorin presidentti Nayib Bukele julisti parlamentin tuella hätätilan maata riivaaman jengirikollisuuden vuoksi alun perin 30 päiväksi. Poikkeuslaki salli tietyistä perusoikeuksista, kuten kokoontumisvapaudesta ja valtiorahoitteisesta asianajajasta luopumisen.
Bukelen rikollisuuden vastaisen kampanjan symboliksi on noussut viime vuonna avattu Terrorismivankeuskeskus (CECOT), johon mahtuu 40 000 jengirikolliseksi epäiltyä tai tuomittua vankia.
Kovat otteet ovat saaneet murhaluvut tippumaan dramaattisesti. ”Maailman cooleimmaksi diktaattoriksi” kutsuttu Bukele on tämän vuoksi kansan parissa suosittu.
Viime vuonna murhien määrä väheni 70 prosentilla. Kun El Salvadorissa tehtiin 6 656 murhaa vuonna 2015, kuluvana vuonna maaliskuun alkuun mennessä niitä oli tehty vain 18. HRW:n mukaan El Salvador ei tosin ole ole järjestön mukaan ollut riittävän läpinäkyvä tilastointinsa suhteen.
Maasta, jossa murhaluvut olivat pitkään korkeimpia maailmassa, on nyt tullut yksi Latinalaisen Amerikan turvallisimmista maista – ihmisoikeuksien kustannuksella.
The Human Rights Watch sanoo, että useat lapset ovat itse joutuneet jengien uhreiksi ennen joutumistaan karuihin vankilaolosuhteisiin. Järjestö varoittaa, että tämä voi jättää lapsiin elämänmittaiset traumat.
Järjestö sanoo, että vankeuden pitäisi olla viimeinen oljenkorsi alaikäisten rikollisuuden kitkemisessä. Se vaatii ohjelmia, joilla jengeihin värvättyjä lapsia integroitaisiin yhteiskuntaan.
Järjestö vaatii El Salvadorin hallitusta luopumaan kovaotteisesta lähestymistavastaan rikollisuuden kitkemiseen ja kehittämään ihmisoikeuksien mukaisia käytäntöjä, jotka hajottaisivat rikollisjengejä, puuttuisivat lapsien värväämiseen ja tarjoaisivat lapsille mahdollisuuksia sekä suojelua jengiväkivallalta.
Lähteet: Reuters, AP, BBC