HSL kertoo, ettei se ollut suoraan yhteydessä Molybrosiin ennen kampanjakuvien poistoa. Asiantuntijan mukaan HSL päätyi määrittelemään itse, voidaanko kuvat tulkita rasistisiksi.
Helsingin seudun liikenne (HSL) reagoi liian herkästi sosiaalisessa mediassa annettuun kritiikkiin, arvioi kriisiviestinnän asiantuntija ja yliopistonlehtori Salli Hakala Helsingin yliopistosta.
HSL poisti maanantaina kampanjakuvansa, joissa esiintyivät sosiaalisen median vaikuttajat Ibrahim ”Iba” Manza ja Abdirahman Keinaan.
Tiistaina HSL ilmoitti palauttavansa kampanjakuvat siten, että niiden konteksti tulee paremmin esille.
HSL kertoi aiemmin, että materiaalista oli erityisesti LinkedIn-palvelussa syntynyt mielikuva siitä, että kampanjakasvot edustaisivat feikkilippujen käyttäjiä.
Kampanjan tarkoitus oli viestiä nuorille, että väärennetyn lipun käyttäminen joukkoliikenteessä on rikos.
Nopea reagointi kriisiviestinnässä ei aina toimi
Hakalan mukaan HSL toimi tilanteessa, kuten yritysten kriisiviestintä usein toimii.
– Tunnista ja tunnusta virhe. Korosta, että tämä oli vain yksittäinen tapaus. Vahingot halutaan korvata, ratkaisut tehdä nopeasti ja kertoa, että emme jatkossa tee tällaista virhettä, Hakala kuvaa tavanomaista prosessia Radio Suomen Päivässä.
Yritysten ei kannattaisi reagoida jokaiseen sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan ”rasahdukseen”, Hakala sanoo.
– HSL:n tapauksessa sitä itse vain suurennettiin tällä nopealla reagoinnilla ja tekemällä näyttävä kampanjan alasajo.
HSL ei ollut suoraan yhteydessä vaikuttajiin
HSL:n viestinnän päivystäjä Johannes Laitila kertoo Ylelle, ettei HSL ollut suoraan yhteydessä Molybrosin jäseniin ennen kampanjakuvien poistamista.
– Manageriin oltiin yhteydessä maanantaina, kun tilanne tuli päälle.
Laitila lisää sähköpostitse, että HSL teki nopeassa tilanteessa päätöksen itsenäisesti, ja asia olisi pitänyt käydä Molybrosin kanssa läpi ensin.
Myös Hakalan mukaan olisi ollut luonnollista kysyä Manzan ja Keinaan kanta asiaan kampanjan kasvoina, ennen kuin kuvat päätettiin vetää pois.
– Heiltä kysymättä määriteltiin, että tämä onkin rasistinen. HSL ikään kuin paljasti omat kasvonsa tulkitessaan tätä näin, että tämä voidaan tulkita rasistisesti, Hakala sanoo.
Kuka saa määritellä rasismin?
Manza ja Keinaan ovat itse ilmaisseet pettymystään siihen, että vähemmistöön kuulumattomat ovat määritelleet, mikä on rasismia, ja vieneet samalla äänen heiltä.
– Tämä kampanja oli meille merkittävä nuorina ruskeina vaikuttajina, he kertovat Molybrosin Instagram-tilillä.
Hakalan mukaan oli hyvä, että kaksikko toi näkemyksensä esille nyt käytävässä keskustelussa.
Kysymys siitä, kuka rasismia saa määritellä, on Hakalan mukaan yksi osa yhteiskunnallista keskustelua niin Suomessa kuin globaalistikin, eikä mitään isoa vahinkoa tästä näkökulmasta ole tapahtunut.
– Miltä tuntuu olla musta ja toisenlainen valkoisten yhteiskunnassa ja valkoisten määrittelemässä yhteiskunnassa, Hakala avaa keskustelun näkökulmia.