Hem Sverige I dag fattar Socialdemokraterna beslut om svenskt Natomedlemskap

I dag fattar Socialdemokraterna beslut om svenskt Natomedlemskap

förbi admin
0 kommentar

I dag söndag samlas Socialdemokraternas partistyrelse för att formellt besluta om Sverige ska ansöka om ett medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Sammanträdet, som inleds med en beredning av partiets verkställande utskott, beräknas pågå hela eftermiddagen. Därefter ska ett beslut fattas av partistyrelsen varpå ett besked beräknas lämnas klockan 18.

Sveriges regeringsrepresentanter har den senaste tiden träffat företrädare för Natos medlemsländer.

Förra veckan besökte Magdalena Andersson, tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin, Berlin för ett möte med förbundskansler Olaf Scholz, som efteråt meddelade att Sverige kan räkna med Tysklands stöd vid en ansökningsprocess. Sverige har också slutit ett avtal om militärt samarbete med Storbritannien. Även USA har öppet välkomnat en svensk Natoansökan.

Majoritet av partierna för ett medlemskap

På hemmaplan presenterades i fredags den säkerhetspolitiska analysen, som konstaterade att det finns risker för en rysk aggression mot Sverige.

I samband med det ställde sig merparten av riksdagspartierna, sex av åtta, bakom analysen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet motsatte sig dess slutsats och menade att det är en partsinlaga för Nato.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gjorde kort efteråt ett uttalande om att det vore ett ”misstag” att ta in Finland och Sverige i försvarsalliansen varpå han menade att de skandinaviska länderna är ett ”gästhem för terroristorganisationer”.

Uttalandet kom oväntat, enligt utrikesminister Ann Linde (S) som på lördagen träffade sin turkiska motsvarighet i Berlin för att reda ut frågan.

Samtalet ska dock inte ha resulterat i några framgångar och det hela ska fortsättningsvis hanteras med diplomatiska förhandlingar, uppgav Linde på lördagskvällen.

På måndagen hålls en riksdagsdebatt om Natofrågan och i samband med den väntas beslutet om att ansöka om ett medlemskap till försvarsalliansen formellt att fattas av regeringen. Därefter väntas en medlemsansökan lämnas in till generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel på tisdag, enligt uppgifter till SvD. Avgörande blir dock om Finland är klar med sin process tills dess.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Så har debatten om Nato svängt – se politikernas uttalanden från årsskiftet till i dag i klippet. Foto: SVT arkiv och Anders Wiklund/TT

Du kanske också gillar