Tutkijan mukaan ilmastonmuutos ei ole syynä jääluolan seinämän romahtamiseen Islannissa.
Yrjö Kokkonen,
Leonard Wilhelmus
Jäätiköiden sisään syntyneet luolat voivat olla erittäin vaarallisia, kertoo Islannin ilmatieteen laitoksen jäätikkötutkija Tómas Jóhannesson.
Luolat syntyvät yleensä jäätikön sulamisesta kesän aikana. Talvella sulamisen päätyttyä luola kuivuu ja onkalo tyhjenee. Seuraavana keväänä ja kesänä jään ja lumen sulaminen alkaa uudestaan. Veden liikkeen ja jäätikön sulamisen takia jääluolien katot heikkenevät ja jäätikkö on talvikautta hauraampi.
Lisäksi jäätikkö on jatkuvasti hitaassa liikkeessä, joten sen mureneminen on luonnollinen prosessi, Jóhannesson kertoo.
– On ikään kuin jääluolan normaali elämänkaari, että jossain vaiheessa se romahtaa jään ohenemisen ja sulamisveden liikkeen seurauksena, hän kuvailee.
Islannissa Breiðamerkurjökullin jäätikköluolan lähellä romahti jyrkkä jääseinämä, jolloin ainakin yksi ihminen kuoli ja yksi loukkaantui. Kaksi paikalla ollutta matkailijaa on edelleen kateissa.
Vaaran paikkoja
Jóhannessonin mukaan jääluolien romahtamiset ovat tavanomaisia ja yleisiä ilmiöitä. Tästä syystä ne ovat hyvin vaarallisia.
– Ihmisten pitää olla näissä paikoissa hyvin varovaisia. Jäätikköön muodostuneita seinämiä on vältettävä eikä luoliin pidä mennä, ellei ole varmaa tietoa siitä, että jäätikön rakenne on kestävä.
Jääluolat kuitenkin kiinnostavat ihmisiä ja turisteja viedään niihin. Jóhannessonin mukaan matkailuyrityksillä ja matkaoppailla on turvaohjeet, joita on noudattetava.
Ilmastonmuutos ei suoranaisesti syypää
Islannin pinta-alasta noin kymmenen prosenttia on jäätiköiden peitossa. Islannin jäätiköiden tiedetään kuitenkin supistuvan jatkuvasti ilmastonmuutoksen seurauksena. Maan jäätiköt kutistuvat 5–10 kuutiokilometriä vuodessa.
Jóhannesson ei kuitenkaan halua liittää sunnuntain onnettomuutta ilmastonmuutoksen seurauksiin. Jääluolat ja niissä olevat seinämät ovat romahdelleet joka vuosi sulamisvaiheen aikana niin lämpiminä kuin kylminäkin vuosina.
Jääluolat ovat heikommillaan juuri loppukesästä, kun kesän aurinko on pehmittänyt jäätikköä ja sulamisvedet virtaavat jäätikön pinnalta sen pohjalle. Päättyvä kesä ei kuitenkaan ole ollut Islannissa poikkeuksellisen lämmin.
26.8. klo 18.10. Artikkelia täydennetty ja korjattu. Islannissa ei romahtanut jääluola vaan sen suuaukon lähellä ollut jääseinämä.