Kouvolassa vuokrayksiössä asuva tarvitsee reilun 1 200 euron tulot, kun Helsingissä tuloja verojen jälkeen pitäisi olla liki 2 600 euroa.
- Ville Kolari
- Eetu Pietarinen
Kasvukeskuksissa asuntojen vuokrat kehittyvät siihen malliin, että halvat vuokrakämpät lähiöissä ovat pian vain muisto menneestä. Tämä selviää Ylen Tilastokeskukselta keräämistä ja visualisoimista tiedoista. Yle selvitti erityisesti yksiöiden vuokrien keskihintoja.
Edellisen viiden vuoden aikana esimerkiksi Itä-Helsingissä edullisena pidetyssä lähiössä Mellunmäessä vuokrataso on noussut yli 13 prosenttia. Konsulttitoimisto MDI:n muuttoliikeasiantuntija Rasmus Aron mukaan kehitys pakottaa ihmiset siirtymään yhä kauemmaksi kaupungin keskustoista.
– Halpojen vuokra-alueiden määrä on koko ajan vähentynyt, etenkin pääkaupunkiseudulla, mutta myös suurissa kaupungeissa. Se tarkoittaa, että myös lähialueilla asuvilla yhä suurempi osa tuloista kuluu asumiskuluihin, sanoo Aro.
Sama on tapahtunut Helsingin lisäksi ainakin Tampereella ja Turussa. Turussa aiemmin jopa halpana pidetyllä Varissuon alueella yksiöiden keskivuokrat ovat nousseet liki 25 prosenttia edellisen viiden vuoden aikana. Tampereella on sama tilanne Multisillan kanssa. Siellä yksiöiden vuokrat ovat nousseet liki 40 prosenttia. Molemmissa kaupungeissa on useita lähiöitä, joissa hinnannousu on ollut nopeaa.
Alla olevasta grafiikasta voit tutkia Helsingin, Tampereen ja Turun suurimpia nousuja.
Alueiden eriytyminen kiihtyy
Samaan aikaan koko valtakunnan tasolla vuokramarkkinoiden kahtiajakauminen kiihtyy.
Yle laski Tilastokeskuksen tietojen perusteella, kuinka paljon yksinelävän pitäisi tienata, jotta vuokran osuus olisi kohtuullinen eli alle 30 prosenttia verotuksen jälkeen käteen jäävistä nettotuloista.
Kohtuuhintaiseen asumiseen riittää Kouvolassa noin 1200 euron tulot verojen jälkeen. Helsingissä tuloja pitäisi olla liki 2600 euroa verojen jälkeen, jotta vuokran jälkeen käteen jäisi 70 prosenttia tuloista tai enemmän.
Alla olevasta grafiikasta näet 12 suurimman kaupungin tilanteen.
Tästä voit tutkia kohtuuhintaiseen elämiseen tarvittavia tuloja postinumeroalueittain.
Kaiken kaikkiaan suurten kaupunkien ulkopuolella vuokrat ovat Suomessa matalia ja kohtuulliseen asumiseen riittävät pienemmätkin tulot.
Nykyinen hallitus on leikannut asumiseen liittyviä tukia merkittävästi. Viime keväänä voimaan tulleet ja tänä kesänä voimaan astuvat muutokset lisäävät nimenomaan vuokra-asumisen kustannuksia. Asumistuen leikkaukset vaikuttavat eniten yksinasuviin, koska yli 70 prosenttia yleisen asumistuen saajista asuu yksin.
Asutaan kaukana työpaikasta
Kasvukeskukset ja suuret kaupungit ovat riippuvaisia palvelualan matalapalkkaista työntekijöistä. Konsulttitoimisto MDI:n Aron mukaan näihin päiviin saakka vuokra-asumisen vahva tukeminen on mahdollistanut tämän ryhmän asumisen lähellä työpaikkoja. Nyt tukien heiketessä moni joutuu hankkimaan asunnon kauempaa.
– Se pidentää työmatkoja, lisäten liikkumisen kustannuksia, mutta samaan aikaan asumisen kustannukset eivät ole merkittävästi vähentyneet, muistuttaa Aro.
Samaan aikaan vuokrayksiöiden kallistuminen on arkea myös kehyskunnissa.
– Myös niillä lähialueilla asuvilla yhä suurempi osa tuloista kuluu asumiskuluihin, summaa Aro.
Suuren vuokravälitysfirman Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan kasvukeskusten kauimmaisilla kunnilla saattaa olla nyt mahdollisuus houkutella uusia asiakkaita.
– Tästä saattavat hyötyä ne kehyskunnat ja lähialueet, joilla asuminen on selvästi edullisempaa, mutta joilta on hyvät yhteydet työ- tai opiskelupaikalle. Hyötyjiä voivat olla myös vaatimattomammat lähiöt, jotka eivät ole ehkä niin vetovoimaisia, mutta joissa vuokrat ovat edullisempia, ynnäilee Metsola.