Hem Världen Israel beskjuter Gaza – minst 10 döda

Israel beskjuter Gaza – minst 10 döda

förbi admin
0 kommentar

Målet för attackerna var den dödade ledaren, enligt israeliskt militär. Att han dödats i attacken bekräftas av Islamiska jihad, som uppgett att de kommer att hämnas ledarens död.

Enligt det palestinska hälsoministeriet har dock även civila dödats, varav en 5-årig flicka.

Minst 40 personer har även skadats i attackerna som enligt palestinska säkerhetskällor sker i flera delar av det ockuperade territoriet.

Hämndattack enligt båda parter

Flyganfallen kommer fyra dagar efter att Israel stängt sina två gränsövergångar mot Gaza. Åtgärderna vidtogs efter att två högt uppsatta medlemmar av Islamiska jihad greps på den ockuperade Västbanken i måndags. Gruppen har en stark närvaro i Gaza.

Efter Israels attacker på Gaza har den väpnade gruppen Islamiska jihad, som har stark närvaro i Gaza, hävdat att man avfyrat fler än 100 raketer mot Israel, rapporterar TT. Detta menar gruppen var ett ”första svar” på attackerna.

Beskjutningen har utlöst varningssirener i Israel, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondenter.

Vapenvila efter vårens strider

Strider mellan Israels militär och de militanta grupperna på Gazaremsan har blossat upp vid flera tillfällen de senaste åren. Våren 2021 genomförde Israel ett stort antal luftangrepp mot mål i Gaza, och militanta palestinska grupper besköt israeliskt territorium med raketer.

Under våldsamheterna dog över 254 palestinier, varav 63 barn, i den av Israel ockuperade Gazaremsan, enligt den regionala sjukvårdsmyndigheten. På Israels sida dog tolv israeler, inklusive två barn.

Våldsamheterna slutade med att sidorna enades om en vapenvila. Den har sedan dess brutits vid flera tillfällen.

Du kanske också gillar