Useat länsimaat ovat vaatineet Israelin liittolaisia rajoittamaan asetoimituksia maahan. Yhdysvalloissa ilmapiiri on toisenlainen.
Yhdysvallat lähettää Israeliin kehittyneen THAAD-ilmatorjuntajärjestelmän ja sata sotilasta vastaamaan sen toiminnasta.
Kyseessä on ensimmäinen kerta Hamasin hyökkäyksen ja Gazan sodan alkamisen jälkeen, kun Yhdysvallat sijoittaa omia joukkojaan Israeliin. Uusien aseiden ja joukkojen on tarkoitus olla valmiudessa Israelissa viikon sisällä.
THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) on siirrettävä, erilaisten ballististen ohjusten torjumiseen tarkoitettu ilmatorjuntajärjestelmä.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi sunnuntaina, että uusi ohjusjärjestelmä lähetetään Lähi-itään ainoastaan Israelin suojaksi.
Iran teki kaksi viikkoa sitten laajan ilmahyökkäyksen Israeliin. Israelin puolustusministeri Yoav Gallantin mukaan Israelin vastaiskusta tulee ”tappava, täsmällinen ja erityisesti yllättävä”, joten Irankin saattaa iskeä uudelleen Israeliin. Uusi järjestelmä tuo Israelin ilmapuolustukselle paremmat edellytykset puolustautua Iranin ballistisilta ohjuksilta.
Yhdysvallat yhä Israelin tukena
Uuden ilmatorjuntajärjestelmän ja sotilaiden lähettäminen Israeliin osoittaa, että Yhdysvallat on täysin sitoutunut puolustamaan Israelia ja maassa asuvia amerikkalaisia, Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoo tiedotteessaan.
Samaan aikaan sanomalehti The New York Times kertoo useiden puolustusministeriön virkamiesten olevan aidosti huolissaan siitä, miten Israelin Libanonissa käynnistämät sotatoimet vaikuttavat Lähi-idän tilanteeseen.
Yhdysvaltain ulkoministeri Lloyd Austin puhui sunnuntaina Israelin puolustusministerin Yoav Gallantin kanssa. Keskustelussa Austin ilmaisi huolensa myös Israelin YK:n Unifil-rauhanturvajoukkoihin kohdistamista iskuista.
Unifil joukot ovat vuosikausien ajan valvoneet Israelin ja Libanonin välistä raja-aluetta, jossa Israel on viime viikkoina ottanut yhteen Iranin tukeman äärijärjestön Hizbollahin kanssa. Unifilin joukot ovat kieltäytyneet poistumasta alueelta, ja Israelin joukkojen väitetään siksi tulittaneen myös YK-kohteita ainakin osittain tahallisesti.
Israel kertoi pelkästään sunnuntaina iskeneensä yli 200:aan Hizbollah-järjestön kohteeseen Libanonissa.
Kansainvälinen paine kasvaa
Yhdysvallat vaikuttaa edelleen tahtovan puolustaa tärkeintä liittolaistaan Lähi-idän alueella siitä huolimatta, että Israelin sotatoimet aiheuttavat tuhoa Gazan kaistalla ja Libanonissa.
Muualla kansainvälinen paine Israelia vastaan näyttää lisääntyvän päivä päivältä.
Euroopan maista Britannia on jo jäädyttänyt osin asekauppaa Israelin kanssa.
Ranska ei lukeudu Israelin suurimpiin asetoimittajiin. Maan presidentti Emmanuel Macron on kuitenkin kehottanut Israelin liikekumppaneita keskeyttämään sellaisten aseiden toimittamisen, joita Israel voisi käyttää sotimiseen Gazassa tai Libanonissa.
Länsiaseiden myynnin keskeyttämistä Israelille on vaatinut myös Espanja.
Israel iski voimalla Pohjois-Gazaan
Libanonissa käynnissä olevan operaationsa lisäksi Israel kiihdytti viikonloppuna iskujaan myös Gazan kaistalla.
Taisteluja on käyty viime päivinä etenkin Gazan pohjoisosassa, johon Israelin puolustusvoimat väittää äärijärjestö Hamasin onnistuneen keskittämään jälleen joukkojaan.
Lauantaina Israel iski muun muassa Pohjois-Gazassa sijaitsevaan Jabalian pakolaisleiriin. Iskussa kuoli 22 ihmistä.
Israel on kehottanut pohjoiseen palanneita siviilejä siirtymään jälleen etelään. Tuhannet palestiinalaiset ovat kuitenkin pommitusten vuoksi jumissa kodeissaan, sillä ulkona liikkuminen koetaan liian vaaralliseksi.
Eilen sunnuntaina viisitoista ihmistä kuoli Israelin koulurakennukseen tekemässä iskussa. Rakennus sijaitsi Nuseiratin pakolaisleirissä Gazan kaistan keskiosissa. Koulurakennusta on käytetty kotoaan paenneiden perheiden majoittamiseen.
Varhain maanantaina Israel iski myös pakolaisleiriin Deir al-Balahissa Gazan keskiosissa. Ainakin neljän ihmisen kerrotaan saaneen surmansa ja yli 70:n loukkaantuneen ilma-iskussa.
YK kertoi viikonloppuna olevansa huolissaan Gazan humanitaarisen tilanteen heikentymisestä. Israelin toiminta on sulkenut useat keskeiset rajanylityspisteet Gazan pohjoisella rajalla. Sen vuoksi alueen kärsivälle väestölle on taas entistä vaikeampaa toimittaa apua.