Tehokkain tapa estää rikollisia rahavirtoja on toimia keskitetysti kuten pankkivalvonnassakin, Euroopan pankkivalvonnan johtaja Anneli Tuominen sanoo.
FRANKFURT Huumekaupasta saadun rahan sijoittamista rakennusalalle, pankkeihin tai tuulivoimaan. Kuitteja olemattomista pizzoista, autopesuista tai kioskiostoksista. Rajojen yli salakuljetettua käteistä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on rahanpesu. Rahanpesu tarkoittaa laittomasti hankitun rahan käsittelyä eri tavoin niin, että raha vaikuttaa laillisesti hankitulta. Viime aikoina tekoäly ja kryptovaluutat ovat tulleet rikollisten avuksi.
Nyt EU perustaa uuden rahanpesun vastaisen valvontaviranomaisen Amlan (Anti-money laundering agency) Frankfurtiin Saksaan. Amlan on tarkoitus aloittaa ensi vuonna. Virastoon palkataan satoja asiantuntijoita tulevien vuosien aikana. Valmista pitäisi olla vuonna 2028.
EU-parlamentti viimeisteli rahanpesun lakipaketin juuri keväällä. Siinä määritellään yhtenäiset pelisäännöt koko unionin alueelle, ja Amla valvoo niiden noudattamista.
Lain valmistelussa oli olennaisessa roolissa suomalaismeppi Eero Heinäluoma (sd).
Finanssivalvonnan entinen johtaja Anneli Tuominen työskentelee Frankfurtissa Euroopan keskuspankin pankkivalvonnan johdossa.
Pankkivalvojat seuraavat pankkien vakavaraisuutta, riskien hallintaa, pääomitusta, ylipäätään taloudellista asemaa.
– Rahanpesun tunnistamisessa taas pitää ymmärtää maksuliikennettä, rahanpesun lainsäädäntöön ja asiakkaan tunnistamiseen liittyiä asioita sekä sitä, miten rahavirrat kulkevat, Tuominen kertoo.
Jos Amlan sijaintipaikka olisi valittu sillä perustella, missä jo nyt on tehokkain rahanpesun vastainen lainsäädäntö ja valvonta, Pariisi tai Riika olisivat voittaneet kisan. Frankfurt kuitenkin nousi ykköseksi todennäköisesti siksi, että myös pankkivalvonta sijaitsee siellä.
Jalkapalloseurat joutuvat raportoimaan
Tuomisen mukaan EU on halunnut pitää rahanpesun erillään pankkivalvonnasta, koska rahanpesuun kietoutuu muitakin yhteiskunnan sektoreita kuin pankkimaailma.
Hänen alaisensa tekevät kuitenkin yhteistyötä rahanpesua estävien viranomaisten kanssa.
– Hyödynnämme tietoja rahanpesusta esimerkiksi, kun käymme läpi pankkien hallitusten jäsenten sopivuutta tai toimilupahakemuksia ja katsomme, onko siellä jotain väärinkäytöksiä liittyen rahanpesuun.
Amla alkaa valvoa suoraan aluksi noin neljääkymmentä finanssialan instituutiota. Tällaisia luotto- ja rahoituslaitoksia ovat esimerkiksi sellaiset kryptovaluuttojen tarjoajat, joiden arvioidaan muodostavan suuren riskin ja jotka toimivat vähintään kuudessa EU-maassa.
Uudet säännöt pätevät kuitenkin myös ylellisyystuotteiden kuten luksusautojen, jalokivien, huvijahtien ja lentokoneiden myyjiin.
Myös varakkaat eurooppalaiset jalkapalloseurat joutuvat ensimmäistä kertaa raportoimaan rahaliikenteestään Amlalle.
Pankkivalvojilla kirjavat käytännöt
Tuomisen mukaan rahanpesua jäljittämään on tärkeää saada eurooppalainen viranomainen, koska nyt jokaisessa maassa on omat erilaiset järjestelmänsä. Kansainvälistä rahanpesuliikennettä on järkevää selvittää ylikansallisesti, aivan kuten EKP:n pankkivalvonta valvoo pankkeja.
Jo ennen finanssikriisiä Euroopassa havahduttiin siihen, että eri maiden käytännöt olivat hyvin erilaisia. Kävi ilmi, että kaikki pankit eivät täyttäneet velvollisuuksiaan.
– Tämä pätee myös rahanpesun valvontaan finanssimaailmassa. Ja kun ajattelee nykymaailmaa, niin on äärettömän tärkeää pystyä torjumaan myös näitä rikollisia rahavirtoja.
Viimeistään Danske Bankin rahanpesuskandaalissä vuonna 2018 kävi ilmi, että pankit eivät täytä velvollisuuksiaan myöskään rahanpesusta ilmoittamisessa. Danske Bankin Viron-konttoria käytettiin venäläisen rahan pesuun vuosina 2007–2015.
Amla valvoo tulevaisuudessa myös sitä, että eri tahot noudattavat EU-maiden päättämiä pakotteita esimerkiksi rahaliikenteessä Venäjän kanssa.
– Voisin kuvitella, että tällaisella viranomaisella on myös ennaltaehkäisevä vaikutus. Onko se pääasia, että löydetään niitä tapauksia? Minun mielestäni välttämättä ei, vaan pääasia on se, että rahanpesua ei tapahtuisi.
Onko oletettavissa, että Amlassa työskentelee myös suomalaisia asiantuntijoita?
– EKP:n pankkivalvonnan puolella meillä on valitettavan vähän suomalaisia. Eli toivoisin, että heitä tulisi lisää, koska suomalaista osaamista tarvitaan.
Hakuaika viraston pääjohtajaksi päättyi juuri. Seuraavaksi aletaan etsiä rahanpesuun perehtyneitä asiantuntijoita.