Hem Sport Jalonen har fått fart på Tjeckien efter tio års misslyckande

Jalonen har fått fart på Tjeckien efter tio års misslyckande

förbi admin
0 kommentar

Den 20 maj 2012 höjde en då 40-årig Petr Nedved tredjepristrofén mot taket i Hartwall Arena (numera Helsinki Halli), firade att Tjeckien hade besegrat värdnationen Finland och därmed vunnit brons i hockey-VM.

Tio år senare är detta alltjämt senast som den stolta ishockeynationen fått stoltsera med en mästerskapsmedalj. Vad hände egentligen med landslaget som vann tre raka hockey-VM 1999–2001 och dessförinnan tog OS-guld i Nagano när NHL-spelare fick vara med för första gången?

– Det var enorma framgångar – men låt oss tala klarspråk: Efter det sänkte vi tempot och spelade tyvärr inte på samma sätt som vi hade gjort tidigare. Det betyder inte att vi inte kan ta hem en medalj nu – vi skulle älska att göra det – men jag tror inte att vi är där riktigt än, att vi ska förvänta oss medalj i varje VM, säger Petr Nedved.

Under sin egen spelarkarriär blev det 15 säsonger i NHL där han till dagens datum står sig som nia bland Tjeckiens poängstarkaste spelare någonsin.

Petr Nedved firar Tjeckiens senaste medalj i ett mästerskap: bronset i VM 2012.

Foto: Dmitry Lovetsky/AP

Numera är Nedved general manager för det tjeckiska landslaget. Han förklarar att droppen för landets negativa trend blev vinterspelen i Peking som slutade med ett historiskt bottennapp. Tjeckien åkte ut redan i åttondelsfinalen mot Schweiz och slutade därmed för första gången sämre än sjua i ett OS eller VM.

– Jag tycker att vi hade ett tillräckligt bra lag för att ge oss chansen att spela om medaljerna. Men det gjorde vi inte så det var en besvikelse, säger Nedved.

Var det då ni insåg att ni behövde göra något annorlunda?

– Ja, lite så. Vi gjorde en förändring och jag tror starkt på att det här kommer fungera. Jag ser ljuset i tunneln, men vi har mycket arbete framför oss.

Förändringen stavas Kari Jalonen. När den 62-årige tränaren tillträdde för bara två månader sedan blev han landets första utländska förbundskapten sedan Tjeckoslovakiens upplösning för 30 år sedan – och den före detta finländske landslagscoachen kan knappast klaga på starten.

Jag måste säga att det var en av de sämsta matcherna som Sverige gjort på länge.

Direkt blev det turneringsseger på hemmaplan i Czech Hockey Games med en förnedrande 9–3-seger mot Tre Kronor som fjäder i hatten.

– Det var en trevlig seger för oss. Inget snack om det. Den gav oss välbehövligt självförtroende, men jag måste säga att det var en av de sämsta matcherna Sverige gjort på länge. Samtidigt spelade vi bra och därför blev det så stora siffror, men vi måste behålla fötterna på jorden för det viktigaste jobbet har vi fortfarande framför oss, säger Petr Nedved och syftar på VM-turneringen i Finland där Tre Kronor väntar i den andra omgången på söndagen.

Kari Jalonen har fått en smakstart som förbundskapten för Tjeckien.

Kari Jalonen har fått en smakstart som förbundskapten för Tjeckien.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Tjeckien vann nyligen även Beijer Hockey Games efter tre raka segrar i Avicii arena mot Sverige, Finland och Schweiz. Nye förbundskaptenen Kari Jalonen känner av positiva vindar runt landslaget som i VM innehåller sex NHL-spelare.

– Vi har jobbat hårt och spelarna har lagt ner ett bra jobb. Det är kul att se att många vill komma och spela VM även om säsongen inte är över än där borta (i NHL). Det är mycket positivt runt landslaget just nu, säger Kari Jalonen.

Jalonen gjorde sig bekant med tjeckisk hockey 2013–2014 då han tränade dåvarande KHL-laget Lev Prag en säsong. Laget nådde som första icke-ryska lag någonsin final i Gagarin Cup men föll i en sju matcher lång serie mot Metallurg Magnitogorsk.

– Jag känner till spelarnas mentalitet sedan tidigare så det är ingenting jag behöver lära mig från start. Jag har jobbat med tjeckiska spelare förut, men visst är det en stor utmaning och jag känner mig hedrad över att vara förbundskapten för det tjeckiska landslaget, säger Jalonen som även har ett VM-silver med Finland på meritlistan.

Vad tror du om era chanser i VM?

– Vi får se. Vi åker dit och ska försöka spela bra hockey. Vi har chansen att vinna mästerskapet.

Tjeckien med pokalen efter att ha vunnit Beijer Hockey Games i Avicii arena.

Tjeckien med pokalen efter att ha vunnit Beijer Hockey Games i Avicii arena.

Foto: Christine Olsson/TT

Efter OS-debaclet i Kina sparkades Jalonens företrädare Filip Pesan. Petr Nedved menar att tiden var kommen för att testa en förbundskapten från en annan hockeykultur än den tjeckiska.

– Vi var tvungna att börja tänka lite utanför ramarna. Vi gav Kari Jalonen en chans att träna laget, han har mycket erfarenhet och har uträttat mycket som tränare. Nu förväntar vi oss att han ska utföra samma sak här. Jag vill inte prata negativt om våra tränare i Tjeckien, vi har bra tränare, men de har haft det tufft så därför tog vi beslutet att göra det här bytet.

Enligt Nedved finns det inga förhoppningar utan bara förväntningar på Tjeckiens VM i Jalonens hemland Finland.

– Vi hoppas inte utan förväntar oss inget annat än det bästa från det här laget. Vi har ett riktigt bra lag. Vi vill ge oss själva chansen att spela för medaljer och det är det som är vårt mål. Att ta hem en medalj. Det var tio år sedan senast och det är en alldeles för lång torka.

Hur mycket längtar tjeckiska folket efter en medalj?

– Det har varit frustrerande för alla, för spelarna och fansen – och då måste man göra vad som krävs för att få till en förändring.

Läs mer:

Guide: Allt du behöver veta om hockey-VM i Finland

Du kanske också gillar