Ex-jääkiekkoilija Janne Puhakka surmattiin metsästyshaulikolla. Murhasta epäillyllä on ollut mahdollisuus saada aselupa kotimaansa Norjan lisäksi myös Suomessa.
Ex-jääkiekkoilija Janne Puhakka, 29, kuoli sunnuntaina kotonaan Espoon Henttaalla aseen käytön seurauksena. Puhakan pitkäaikainen puoliso Rolf Nordmo, 66, on kertonut poliisille ampuneensa Puhakkaa ja aiheuttaneensa kuoleman.
Puhakan murhasta epäilty norjalainen Nordmo käytti surma-aseena metsästyskäyttöön tarkoitettua haulikkoa.
Poliisi ei ole kertonut, onko ase luvallinen. Poliisin mukaan epäillyllä on lupa aseen hallussapitoon Norjassa.
Länsi-Uudenmaan poliisilaitos ei anna tietoja metsästystä harrastaneen Nordmon mahdollisista aseluvista Suomessa.
Kysyimme lupakäytännöistä yleisellä tasolla Poliisihallituksen asehallintopäällikkö Pasi Vuorenmaalta.
1. Mitä vaatimuksia Norjassa on aseluvan saamiseksi metsästysaseeseen?
– En tunne tarkalleen Norjan lainsäädäntöä, mutta yleisesti varmaan puntaroidaan samoja asioita kuin Suomessakin: henkilön soveltuvuutta ja käyttötarkoitusta sekä aseen sopivuutta käyttötarkoitukseen.
2. Saako norjalainen tuoda Suomeen aseen, johon hän on saanut luvan kotimaassaan?
– Norjassa, Ruotsissa, Islannissa tai Tanskassa annettu lupa oikeuttaa tuomaan Suomeen luvassa mainitun ampuma-aseen tai aseen osan. Edellytyksenä on osallistuminen ampuma- tai metsästystapahtumaan.
– Suomeen saa myös tuoda tarpeellisen määrän aseessa käytettäviksi soveltuvia patruunoita. Niitä saa pitää hallussa enintään kolme kuukautta siitä, kun ne on tuotu Suomeen.
3. Onko aseen tuojan ilmoitettava poliisille aseen käyttämisestä ja säilyttämisestä?
– Näiden kolmen kuukauden aikana poliisille ei erikseen tarvitse ilmoittaa asiasta, jos edellä oleva kriteeri täyttyy.
– Jos henkilö aikoo olla Suomessa aseen kanssa pidempään kuin kolme kuukautta, hän tarvitsee yksityisen tuontiluvan. Hänen on sitten haettava Suomessa aselupaa ja täytettävä sen myöntämisen edellytykset Suomessa.
4. Jos luvan hakijalla ei ole virallisia osoite- eikä kotikuntatietoja Suomessa, mutta hän on asunut Suomessa vuosia ja omistaa osan asunnosta, voiko hän saada aseluvan? Nordmon kohdalla on kyse tällaisesta tilanteesta.
– Kyllä se yleisellä tasolla mahdollista on, jos henkilö täyttää Suomen lainsäädännön vaatimukset.
– Vaikuttaa siltä, että tällaisessa tapauksessa kyseessä on vähintäänkin pysyvää oleskelua. Hakemusvaiheessa oleskelua tai asumista varmasti kyllä selvitettäisiin tarkasti.
– Tapauksessa johon nyt viitataan, varmasti esitutkinnassa selvitetään, koska ase on tuotu Suomeen ja miten sitä on säilytetty ja onko tarvittavat lupa-asiat hoidettu.
5. Jos aselupaa ei ole, mihin rikokseen aseen omistaja voi syyllistyä?
– Rikoslain mukaan se, joka ampuma-aselain vastaisesti siirtää tai tuo Suomeen ja pitää hallussaan ampuma-aseen, sen osia tai patruunoita, on tuomittava ampuma-aserikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
– Jos aseen, sen osien tai patruunoiden säilyttämisen osalta on puutteita, niin kyseessä on ampuma-aserikkomus.
Toimittaja Aliisa Ristmeri kertoo videolla, että henkirikos on harvoin, jos koskaan ensimmäinen väkivaltaisuuden merkki.
Juttua muokattu klo 9.53. Puhakka ei kuollut luoteihin, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.
Tutkinnan tässä vaiheessa ei ole vahvistettua tietoa siitä, käyttikö ampuja yleisimmin haulikossa käytettyjä haulipatruunoita vai haulikolla ammuttavaksi tarkoitettua luotia tai luoteja.