VENETSIA Venetsiasta tuli viime huhtikuussa maailman ensimmäinen pääsymaksullinen kaupunki – mutta vain tietyille vierailijoille ja tiettyinä aikoina.
Viiden euron hintainen pääsylippu oli testikäytössä kaupungissa huhtikuusta heinäkuuhun asti. Pääsymaksua tuli silloin maksaa, mikäli tuli kaupunkiin päivämatkalle ruuhkahuippuina eli tiettyinä viikonloppuina ja arkipyhinä. Liputonta uhkasi jopa 300 euron arvoinen sakko.
Pääsylippu on Venetsian hallinnon uusin tapa pyrkiä puuttumaan kaupunkia riivaavaan liikaturismiin, jota vastaan paikalliset ovat kapinoineet vuosikymmeniä.
Venetsian pormestari Luigi Brugnaro kertoi aiemmin heinäkuussa, että kaupunki on perinyt huhtikuun ja heinäkuun välillä noin 450 000 matkailijalta pääsymaksua yhteensä yli 2,4 miljoonan euron arvosta.
Tuotto on selvästi enemmän kuin mitä odotettiin, Brugnaro iloitsi. Hänen mukaansa tämä osoittaa, että ”turismi on Italialle hyväksi”.
Paikallishallinto aikoo kertoa syksyllä pääsylipun tulevaisuudesta. Italialaismedioiden mukaan lipun hinta nousee mahdollisesti kymmeneen euroon.
Venetsialaisten raivo yltyy
Pääsylipun käyttöönotto on vihastuttanut venetsialaisia, jotka ovat pitkään vaatineet järeitä keinoja kotikaupunkinsa liikaturismin suitsimiseen. Venetsialaiset ovat viime kuukausina osoittaneet mieltä, haukkuneet pääsylipun tarkastajia ja jopa hyökänneet turistien päälle.
Myös muualla Euroopassa liikaturismi ärsyttää paikallisia. Esimerkiksi Espanjassa on osoitettu laajalti mieltä turismia vastaan.
Venetsiassa vierailee vuosittain noin 20 miljoonaa turistia, joista suuri osa on päivämatkailijoita.
Turismi on tehnyt Venetsiasta paikallisille hankalan paikan elää. Kaupungin väkiluku on laskenut nopeasti ja on jo alle 50 000. Kaupungissa on enemmän petipaikkoja turisteille kuin asukkaita.
Lue täältä reportaasi venetsialaisista, jotka yrittävät pelastaa kotikaupunkiaan
Joitakin muutoksia venetsialaisten mielenilmaukset ovat saaneet aikaan. Suuret risteilylaivat eivät enää saa tulla Venetsian historiallisen keskustan tuntumaan. Paikallisliikenteen vesibusseihin saavat nousta ensiksi venetsialaiset.
Yle puhui Venetsiassa heinäkuussa pääsylipusta useiden paikallisten matkailu- ja ravintola-alan yrittäjien kanssa. He olivat yhtä mieltä siitä, että pääsylippu ei ole toimiva tapa puuttua turismiin.
Esimerkiksi venetsialainen Gianluigi Wahba sanoo, että pääsylippu on ”taas yksi typerä keksintö”. Hänen mukaansa massaturismin ongelma ei ole se, ettei siitä saataisi tarpeeksi tuottoa vaan se, että se tekee kaupungista huvipuiston.
– Taas joku kävi eilen tässä kyselemässä, että missä Pyhän Markuksen tori on, kertoo torin laidassa baaria pyörittävä Wahba.
Venetsiaa ei suljeta turisteilta
Pääsylipulla ei rajoiteta Venetsiaan pääsevien matkailijoiden määrää. Se olisi hallinnon mukaan vapaan liikkuvuuden rajoittamista ja näin perustuslain vastaista.
We Are Venice -järjestön perustaja Jane Da Moston mukaan on epäilyttävää, ettei hallinto kerro, mihin pääsylipusta saatavia tuloja käytetään.
– Venetsialaiset päättäjät eivät asu itse Venetsian historiallisessa keskustassa. He näkevät turismin meistä paikallisista erillään olevana tapana tehdä rahaa, hän sanoo.
Da Moston järjestö on tehnyt tutkimusta turismin vaikutuksista Venetsiassa. Massaturismin myötä Venetsiasta on hänen mukaansa kadonnut aitous. Pakastepizzapaloja ja rihkamaa myyvien kojujen alta on enää vaikeaa löytää aitoja makuja ja saada kosketusta paikalliseen elämään, hän sanoo.
Hän ehdottaa, että uusille matkailualan yrittäjille tulisi olla aitous- ja laatuvaatimukset.
– Se hyödyttäisi sekä paikallisia, jotka saisivat palveluita, että matkailijoita, joiden elämyksestä tulisi aidompi. Näin koko kaupunki muuttuisi.
Moni matkailija suhtautuu pääsylippuun myönteisesti
Yle puhui Venetsiassa eri päivinä useiden päivämatkailijoiden kanssa. Moni kertoi suhtautuvansa pääsylippuun myönteisesti.
Ruotsin Uppsalassa asuva suomalainen Tuuli Wachowiak perheineen ei joutunut maksamaan pääsylippua, sillä tuli Venetsiaan arkipäivänä.
Hän olisi kuitenkin maksanut sen mielellään – ja enemmänkin. Ymmärrystä venetsialaisille hänellä nimittäin riittää.
– Onhan päiväturistit mieletön rasite tällaiselle erityiselle paikalle. Jättävät roskia, vievät paljon tilaa pienillä kaduilla. Tuntuu, että viisi euroa on siitä pieni summa.
Kuinka paljon pääsylipun pitäisi maksaa, ettei perhe enää tulisi?
– Ehkä sata euroa voisi olla aika kova päivämaksu. Jos olisi viisikymppiä, niin sitten pitäisi alkaa miettiä.
Saksalainen Ludwig Jung ystävineen puolestaan joutui maksamaan pääsymaksun. Myös Jung maksoi sen mielellään. Hänestä massaturismi on Venetsian suurin ongelma.
– Näin ainakin turismista saadaan lisätuloja. Kaikki täällä käyvät eivät kohtele Venetsiaa hyvin.
Turismin rajoittamiseen kaupungin tulisi kuitenkin Jungin mukaan keksiä muita keinoja.
– Viiden euron lippu ei kyllä estä ketään tulemasta. Venetsia voisi miettiä tiukempia keinoja, kuten Barcelona, joka on nyt estämässä asuntojen lyhytaikaisen vuokrauksen.