Juankosken vesijohtovedessä havaittiin enterokokkibakteeria lähes kaksi viikkoa sitten.
- Petri Julkunen
- Linda Inkinen
- Keijo Salokangas
Käyttöveden keittokehotus on jatkunut jo lähes kaksi viikkoa Juankoskella Pohjois-Savossa. Paikalliset alkavat olla kyllästyneitä tilanteeseen.
– Mutta se on vain kestettävä. Ei auta, juankoskelainen Maija Lappalainen sanoo.
Kaikki Juankoskella juomavetenä ja ruuanlaitossa käytettävä vesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan.
Asukkaille on järjestetty kaksi vedenjakelupistettä Juicen torille ja terveysasemalle. Keittokehotus jatkuu edelleen toistaiseksi.
Vettä on hankala kantaa
Potkukelkalla tai kävellen liikkuva Maija Lappalainen ei ole käynyt hakemassa vettä vesipisteeltä, koska se on raskasta kantaa. Hän keittää tarvitsemansa hanaveden. Vettä hän keittää sen verran, että se riittää kahvinkeittoon ja ruuanlaittoon.
– Jäähdytän veden ensin ja sitten pullotan sen jääkaappiin. Muutamalta ihmiseltä olen kuullut, että vesipisteen vesi ei maistu hyvältä.
Eeva ja Hemmo Kauppinen hakivat tiistaina vettä vesipisteeltä jo ainakin viidettä kertaa. Kerralla he täyttävät 12 litran kanisterin, koska isompaa on hankala kantaa.
– Harmittaa, kun menee aikaa hukkaan, kun pitää käydä vesipisteellä, Eeva Kauppinen sanoo.
Hemmo Kauppinen puolestaan kaipaa tietoa siitä, mistä bakteeri on veteen alun perin päätynyt.
Syy veden saastumiselle on yhä mysteeri.
Kuopion alueellisten ympäristönsuojelupalveluiden mukaan Kuopion Veden vedenottamoista, raakavesikaivoista, laitteista tai vesitornista ei ole löytynyt mitään tavallisesta poikkeavaa, mikä selittäisi veteen päässeen enterokokkibakteerin.
Juankosken vesijohtovedessä havaittiin enterokokkobakteeria 6. helmikuuta, jolloin ympäristöterveydenhuolto antoi vedenkeittokehotuksen. Myös 8. helmikuuta alkanut veden klooraus on yhä käynnissä. Tuoreimmat vesinäytteet on otettu maanantaina ja tiistaina. Tulosten valmistuminen kestää kaksi vuorokautta.
Sata litraa vedenkantoa päivässä
Ravintola Bar Pataruukissa työskentelevä Karoliina Mönkkönen kertoo, että tällä hetkellä jääpalat ja limpparipistooli ovat poissa pelistä. Myös astiahuolto on vaikeampaa, koska kaikki astiat pitää kuivata.
Lisäksi ravintolan henkilökunta joutuu kantamaan sangoilla ravintolaan päivittäin sata litraa vettä. Työntekijöiden onneksi vesipiste sijaitsee vajaan sadan metrin päässä.
Mönkkösen mukaan ravintolan ruokalistaa on pitänyt miettiä tarkasti niin, että valmistettavissa ruuissa tarvitsisi mahdollisimman vähän vettä. Esimerkiksi keittämistä vaativat pasta- ja perunaruuat on pitkälti korvattu kiusauksilla ja laatikoilla.
Asiakkaita on harmittanut, ettei hanavettä ole tarjolla
– Pulloveden myyminen on vähän nostatellut asiakkaiden kulmakarvoja.