Juhlaruuissa korostuu helppous: valmiita tuotteita tuunataan tarjoilukelpoisiksi. Tämän vuoden selvä hitti on suklaaseen kuorrutetut vadelmat.
Juhlien tarjoilut ovat muuttuneet rennommiksi ja vaivattomammiksi. Silti myös perinteikkäillä ruuilla, kuten voileipäkakuilla, on yhä paikkansa juhlapöydissä.
Kysyimme K-ryhmästä, S-ryhmästä ja Fazerilta, millaiset juhlaruuat ovat nyt suosiossa.
Etenkin opiskelijoiden juhlavalmisteluissa näkyy uusia tuulia, kertoo Fazerin tutkimuspäällikkö Katri Perälä. Tarjolla saattaa olla esimerkiksi street foodia eli katuruokaa.
– Juhlahenkilön toiveet ja mieltymykset näkyvät juhlapöydässä hyvinkin paljon. Nykyisin vältetään pönötystä ja korostetaan persoonaa. Etikettejä rikotaan, ja juhlassa voi näkyä esimerkiksi jokin väriteema tai muu teema.
Vaivattomuus on valttia
Vaivattomuus trendinä nousee juhlatarjoiluissa. Simppelisti helppoa ja herkullista, kuvailee K-ryhmän Senior Content Manager Pia Flinck.
– Paljon kaivataan ideoita muutaman raaka-aineen helpoista ja nopeista resepteistä ja valmiiden tuotteiden tuunaaminen kiinnostaa, K-ryhmän Flinck avaa.
Esimerkiksi kinkkupiirakka saatetaan koristellaan silmusalaatilla, mutakakku marjoilla ja kermavaahdolla tai viipaloidun saaristolaisleivän päälle laitetaan valmista kylmäsavukalasalaattia ja yrttejä.
Tänä vuonna voileipäkakkua tuunataan esimerkiksi tsatsikitäytteellä. Myös monenlaiset keksit trendaavat ja kiinnostavat paljon tällä hetkellä, Flinck kertoo.
Perinteikkäille juhlaruuille onkin yhä kysyntää. Flinck toteaa, että tänäkin päivänä suosittuja ovat muiden muassa britakakku, kinkkupiirakka, erilaiset juustokakut, keksit sekä voileipäkakut.
Pakastevadelmissa ja kuoharissa myyntipiikki
Joka vuosi tulee uusia trendejä juhlapöytään, tietää S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Juhani Haara.
Tänä keväänä yksi iso trendi on suklaaseen dipatut pakastevadelmat.
– Ne ovat olleet kova hitti, ja näitä löytyy varmasti monesta juhlapöydästä. Pakastevadelmien myynti on ollut viime viikot selvässä kasvussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden, Haara toteaa.
Skumppakuulat ovat olleet myös selvä hitti.
Ensimmäistä kertaa myynnissä ovat myös kahdeksanprosenttiset kaupan viinit.
– Kevään juhlasesongin myynnissä on korostunut normaalia kuukautta enemmän kuohuvat tuotteet sekä pienemmät pullokoot, joita on helppo ottaa vaikkapa piknikille mukaan.
Juhani Haaran mukaan hintojen nousu on vaikuttanut viime vuosina monen suomalaisen ostokäyttäytymiseen ja kaupoista etsitään edullisia vaihtoehtoja.
– Juhlasesongeissa ollaan kuitenkin valmiita myös panostamaan juhlapöydän tarjottaviin ja ostokäyttäytyminen on erilaista kuin arkena.