Tavallisten kuluttajien kultaryntäystä ei ole Suomessa vielä nähty, vaikka jalometallin hinta on ollut huhtikuun alusta lähtien korkeimmalla tasolla yli kymmeneen vuoteen.
Suvi Vesalainen,
Juha Hintsala
Perinteikkään Helsingin Pantin pääkonttorissa Sörnäisissä ovi käy tasaiseen tahtiin.
Helteisenä heinäkuun päivänä liikkeessä ei kuitenkaan ole jonoa, vaikka kullan hinta on ollut huhtikuun alusta lähtien korkeimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Kiitos maailmanpolitiikan epävakauden.
Helsingin Pantti on vain yksi niistä monista tahoista, jotka ottavat vastaan kierrätyskultaa ja koruja määrittelemällään päivän hinnalla.
Vuoronumerolla pääsee nopeasti arvioitsijan pakeille.
Liikkeen myyntijohtaja Tiia Häyrynen kertoo, että ihmisillä on nyt aika hyvin tietoa kullan hinnan korkeasta tasosta. Asiakkaat ovat tuoneet myyntiin aiempaa enemmän sellaisia viime vuosikymmenten koruja, jotka ovat jääneet käyttämättä.
– Viime aikoina on ollut nähtävillä 1980- ja 1990-lukujen koruja, joita ihmiset ovat kaivaneet laatikoistaan esille, Häyrynen tietää.
Moni empii esimerkiksi katkenneiden kultaketjujen tai muutoin rikkoutuneiden korujen korjauttamista. Kullan ostajan näkökulmasta korun kunnolla ei kuitenkaan ole väliä.
Häyrysen mukaan Helsingin Pantti onkin saanut uusia asiakkaita ihmisistä, jotka ovat nyt tietoisia kullan nousseesta hinnasta.
Kalliin kullan sijaan nyt kelpaa kullattu hopea
Kullan päivähinta vaikuttaa rahasummaan, jonka kullan myynnistä saa. Kultasepänliikkeissä kullan päivähinnan nousut ja laskut vaikuttavat hintoihin kuitenkin viiveellä, Raahen Mustanojan Kellosta kerrotaan.
Kohonneiden hintojen takia kullatun hopean myynti onkin yrittäjän mukaan lisääntynyt paljon. Kulta kun on tällä hetkellä nuorten trendiväri.
– Kullatun hopean suosion huomasi tänä kesänä rippiristeistä, liikkeen yrittäjä Kirsi Vääräkoski kertoo.
Kullattu hopea on hieman kalliimpi kuin hopeakoru, mutta huomattavasti halvempi kuin kultakoru.
Sama trendi ei Vääräkosken kokemuksen mukaan ole kuitenkaan kohdannut sormuskauppaa, kihla- ja vihkisormuksia, niiden kallistumisesta huolimatta.
– Kun maailma on täynnä juttuja, jotka pysyvät hyvännäköisinä vain hetken, halutaan sellainen sormus, joka ei muutu, hän uskoo.
Koruihin liittyy usein paljon tunnearvoa. Niitä on saatu lahjaksi, ja ne ovat muistoja ihmisen elämän tärkeistä hetkistä: syntymästä, siirtymäriiteistä ja pyöreistä vuosista. Siksi korujen myyminen voi tuntua vaikealta, miltei mahdottomalta.
Raahessa Mustanojan Kellossa kunnostetaan paljon myös perintökoruja.
– Jos asiakkaalla on vähän arvokkaampi designkoru, niin yritän puhua hänet ympäri mieluummin kunnostamaan sen. Moni on ollut aika liikuttunutkin, kuinka hieno korusta tuli, kun oli meinannut ensin myydä sen romuna pois, Vääräkoski sanoo.
Helsingin Pantista muistutetaan, että he ottavat kullan lisäksi vastaan myös muun muassa hopea- ja designkoruja. Vaikka hopean hinta on kultaan nähden tietysti alhainen, alle euron grammalta.
Kotimaiset merkit, Kalevala-korut ja jopa Aarikka, kelpaavat myyntiin.
Kullan hinta esitetään dollareina unssilta. Yksi troy-unssi on 31 grammaa. Kullan hinnan liikkeitä voi halutessaan seurata myös euroina grammalta.