Kahviloiden myynti on kokonaisuudessaan laskenut, kertoo Matkailu- ja ravintolapalveluja edustava Mara. Kahvilassa kertaostokset ovat entistä pienempiä ja asiakkaita on vähemmän.
Syynä on Maran toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan kuluttajien pessimismi: odotettua talouskasvua ei tullutkaan ja työttömyys on lisääntynyt.
Myös raaka-ainekustannukset ovat nousseet rajusti. Ylen soittokierroksen mukaan monet kahvilat eivät kuitenkaan halua nostaa hintoja.
Alan kriisi on jatkunut jo pitkään. Koko ravintola-alalla myynti on laskenut vuosia ja lasku jatkuu edelleen. Esimerkiksi maaliskuussa myynti oli 4,4 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten.
Kysyimme yhdeksästä kahvilasta ympäri Suomea, ovatko hinnat nousseet neljän suosituimman kahvilatuotteen osalta.
Valitse taulukon alta, minkä tuotteen hintatietoja haluat katsoa.
Hinta ohjaa kahvilan valintaa
Seinäjokelainen opiskelija Lily Hautamäki käy kahvilassa noin kerran kuukaudessa. Hän ei ole vähentänyt kahvittelua, mutta hinnoilla on iso merkitys.
– Valitsen paikankin hinnan mukaan. Vaikka jossain voi olla tosi hyviä tarjottavia, en käy siellä, jos tiedän, että se on kallis.
Hautamäki sanoo harkitsevansa aina, milloin käy kahvilassa ja onko se todella rahan arvoista.
Opiskelijat ovat kahviloille tärkeä asiakaskunta – jopa niin tärkeä, että osa yrittäjistä houkuttelee heitä alennuksilla, vaikka oikeasti hintoja pitäisi nostaa.
– Opiskelijoista huomaa, että he jättävät välillä ostamatta jotain haluamaansa. Nyt kesäkuussa viiden prosentin opiskelija-alennus on tarkoitus nostaa 20 prosenttiin, kertoo kuopiolaisen Kahvila Kanelin yrittäjä Johanna Ovaskainen.
Oulussa Kahvila Kiikussa on ollut toukokuussa hiljaisempaa kuin vuosi sitten.
Kahvilassa on huomattu muutos kuluttajien käytöksessä, kertoo videolla kahvilatyöntekijä Hilla Orbinski:
Kysyimme yhdeksästä kahvilasta ympäri Suomea, ovatko hinnat nousseet neljän suosituimman kahvilatuotteen osalta.
”Mieluummin katteesta pois kuin asiakkaista”
Tampereella Pyymäen Oma -kahvilaketju avasi kuukausi sitten kuudennen kahvilansa Hämeenkadulle. Asiakasmäärät ovat säilyneet, mutta katteet heikentyneet niin kuin lähes kaikilla.
Suurimpana syynä on pitkään jatkunut raaka-ainekustannusten nousu. Erityisesti kahvin ja suklaan hinnat ovat nousseet, raakakaakaon jopa kaksinkertaistunut.
Maran mukaan ravintoloiden ja kahviloiden raaka-aineet ovat kallistuneet 33 prosenttia syksystä 2020 lähtien.
Sellaisenaan lisäkustannuksia ei voi kahvilayrittäjien mukaan siirtää asiakkaille.
Ylen haastattelemista kahvilayrittäjistä vain harva nosti kahvileivän hintoja tälle vuodelle.
Kahvissa hinnankorotuspainetta olisi enemmänkin, mutta yrittäjät ovat nihkeitä nostamaan kahvikupin hintaa. Esimerkiksi Kahvila Kiikussa Oulussa kupin hintaa ei nostettu, mutta santsille tuli 50 sentin maksu.
– Kahvi on järkyttävän kallista. Olen joutunut miettimään, nostanko kahvikupin hintaa, mutta kyllä se nyt pysyy 2,5 eurossa, sanoo Kahvila Kanelin Johanna Ovaskainen.
Osalle kahvi on myös sisäänheittotuote, kuten Seinäjoen Pikku-Paussissa, jossa pienen kahvin saa eurolla. Videolla yrittäjä Karita Nisula kertoo, miksi tähän on päädytty:
Riski hinnankorotuksille on iso: asiakaskato. Siksi yrittäjät tinkivät mieluummin katteista sen, minkä pystyvät.
– Asiakkailla tulee pian kipukynnys vastaan. Euromääräisesti myyntimme on kasvanut, mutta koko ajan rimpuilemme nenä juuri ja juuri pinnalla, kertoo joensuulaisen Kahvila Houkutuksen yrittäjä Hanna Kokko.
Kahviloita konkurssiin, mutta osa myös menestyy
Kahviloiden keski-ikä on tyypillisesti lyhyt jopa noususuhdanteessa, sanoo Maran Timo Lappi. Osa lopettaa jo puolessa vuodessa. Tämä johtuu alan luonteesta: tuotto on tiukassa ja kilpailu kovaa.
Lappi uskoo, että lähitulevaisuudessa lopettamisia ja konkursseja tulee.
– Kevät on ollut vaikea.
Sen tuntevat nahoissaan tällä hetkellä monet kahvilayrittäjät.
– Tuloksen tekeminen on käsittämättömän vaikeaa. Nyt pyrimme tilaamaan raaka-aineet oikein, vältämme hävikkiä ja laitamme työvuorosuunnittelun kuntoon, listaa selviytymiskeinoja Kahvila Houkutuksen yrittäjä Hanna Kokko.
Myös muut yrittäjät kertovat, että enää hävikkiin ei ole varaa. Ylijääneistä pyritään jatkojalostamaan uusia tuotteita, esimerkiksi eilisen korvapuusteista korppuja.
Aivan kaikille kahviloille kevät ei ole ollut vaikea, osa menestyy jopa hyvin.
Esimerkiksi Rovaniemellä Hostel Café Kodin ravintolapäällikkö Iiris Mattila sanoo, että heillä asiakasmäärät nousevat ja myynti kasvaa.
Suurin syy on ulkomaisten matkailijoiden lisääntyminen.
– Ne, jotka haluavat kahvilassa asioida, eivät juuri hintoja kysele. Arvostus itse leivottuja tuotteita ja laadukasta kahvia kohtaan näkyy.
Moni yrittäjä odottaa nyt kuumeisesti, että kuluttajien rahatilanne paranisi, korot laskisivat ja palkankorotukset vaikuttaisivat. Osa näkee valoisampia aikoja edessäpäin.
– Nyt vaikuttaa siltä, että kesästä on tulossa vilkkaampi. Jo tällä hetkellä turisteja on enemmän ja ihmiset liikkuvat enemmän, sanoo Kuopiosta kahvilayrittäjä Johanna Ovaskainen.