Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kymmenkunta varusmiestä. Myös kaksi Kainuun prikaatin henkilökuntaan kuuluvaa on sairastunut. Toinen heistä on sairaalahoidossa.
Essi Puuri,
Maaria Haikola
Kainuun prikaatissa jo toista viikkoa jylläävä adenovirustilanne ei ole osoittanut helpottamisen merkkejä.
Kainuun prikaatin esikuntapäällikkö Jukka Vuorisalmi kertoi maanantaina tilanteen varuskunnassa olevan edelleen vaikea.
– Tänään aamupäivällä vastaanotolla käyneitä oli useita satoja, kuten myös pahimpina päivinä viime viikolla. Sillä tavalla helpotusta ei ole nähty, Vuorisalmi sanoo.
Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kymmenkunta varusmiestä. Vuorisalmen tietojen mukaan myös kaksi prikaatin henkilökuntaan kuuluvaa on sairastunut, joista toinen on sairaalahoidossa.
Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Ari Laaksonen kertoo Puolustusvoimien tiedotteessa, että toiminta ja koulutus jatkuvat terveysturvallisuustilanne edellä.
Viime viikolla varuskunnassa aloitettiin toimenpiteet viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Hygieniaa on tehostettu, sisätiloissa käytetään kasvomaskia ja esimerkiksi ruokailuissa istutaan tuvittain tai yksiköittäin. Lisäksi varusmiehet eivät pääse iltavapaille, jotta tartunnat eivät leviä.
Vuorisalmen tiedossa ei ole, että kukaan olisi joutunut vielä keskeyttämään palvelusta taudin vuoksi. Hänen mukaansa se on kuitenkin mahdollista.
– Jos on vakavampi tauti ja toipuminen näyttää siltä, ettei ole mielekästä olla palveluksessa, niin sekin on mahdollista, että palvelus keskeytetään ja lähetetään kotiin toipumaan.
Tällaisissa tapauksissa kotiin lähetetyn kuntoutuminen ja mahdollinen palveluksen jatkaminen arvioitaisiin myöhemmin, esimerkiksi vuoden päästä.
Tilanteen pahentumiseen varaudutaan
Mikäli epidemiatilanne pahentuisi entisestään, on Kainuun prikaatissa varauduttu pohtimaan tarvittaessa vielä kovempien toimenpiteiden käyttöönottoa.
– Emme halua tietenkään ketään pelotella, mutta sitten pohditaan, rytmitetäänkö esimerkiksi viikonloppuvapailla käyntiä pidemmissä ajanjaksoissa. Näin tehtiin myös korona-aikana, Vuorisalmi toteaa.
Tämä tarkoittaisi sitä, että viikonloppuvapailla käyntiä harvennettaisiin ensin kahden ja myöhemmin neljän viikon setteihin. Sairastaminen tapahtuisi tällöin varuskunnassa ennen kotiin lähtöä. Pahimmassa tapauksessa varuskunta voitaisiin sulkea, jolloin kukaan ei saisi poistua sieltä.
Vuorisalmi kuitenkin painottaa, etteivät nämä toimet ole tällä hetkellä ”työpöydällä”.
– Toki toivomme, että tämä lähtisi kääntymään parempaan suuntaan tämän viikon aikana, eikä tämmöisiin toimenpiteisiin tarvitsisi mennä.
Vuorisalmen mukaan ylemmät esikunnat ja terveydenhuollon ammattilaiset seuraavat tarkasti Kainuun prikatin tilannetta. Siellä on havaittu enemmän virusta verrattuna muihin puolustusvoimien joukko-osastoihin.
Tilanne on myös harvinainen siksi, ettei elokuu ole tyypillinen ajankohta vastaavanlaisten epidemioiden leviämiselle, sanoo Vuorisalmi.
– Se on syystä tai toisesta alkanut täältä, ja toivottavasti päättyykin tänne.