Ruuhia löytyy eri puolelta maata, mutta niiden ikää on testattu toistaiseksi vähän.
Keski-Pohjanmaalla Kälviällä on tehty valtakunnallisestikin merkittävä historiallinen löytö.
Jo 60-luvulla löydetty puunrungosta koverrettu vene eli ruuhi on osoittautunut tutkimuksissa 700 vuotta vanhaksi. Ruuhi kaivettiin ylös ojankaivuun yhteydessä Miekkajärven läheisyydessä, kertoo Keski-Pohjanmaan alueellinen vastuumuseo.
Kälviän ruuhi on toistaiseksi yksi Suomen vanhimmista, jonka ikä on vahvistettu. Ruuhia on löydetty ympäri Suomen paljon, mutta niiden ikää on ajoitettu testein toistaiseksi aika vähän.
Keski-Pohjanmaan alueellisen vastuumuseon, K.H. Renlundin arkeologi Lauri Skantsi on iloisesti yllättynyt, sillä ruuhi osoittautui huomattavasti vanhemmaksi kuin hän oletti.
– Löytö on merkittävä sekä paikallishistoriallisesti että valtakunnallisesti. Nyt tiedämme, että ruuhityyppi on ollut käytössä jo keskiajalla.
Kälviän ruuhi kuuluu kaksipuisiin ruuhiin, joissa puuosat on liitetty toisiinsa puutapeilla. Lisäksi Suomessa on valmistettu yhdestä rungosta koverrettuja veneitä.
Vanhimpia säilyneitä vesikulkuneuvoja
Ruuhi on puunrungosta koverrettu tasapohjainen vene. Se edustaa vanhimpia säilyneitä vesikulkuneuvoja.
Kälviäläisen ruuhen ikä selvisi Uppsalan yliopiston radiohiiliajoitus-testeissä. Ikä ajoittuu vuosien 1286–1395 väliseen aikaan.
Löytö antaa arkeologi Skantsin mukaan arvokasta paikallishistoriallista tietoa, sillä keskiajasta tiedetään seudulla vielä toistaiseksi varsin vähän.
– Ruuhen löytöpaikan kupeessa ollut Miekkajärvi oli todennäköisesti keskiajalla hyvä kalastuspaikka, jonne on liikuttu jokireittejä pitkin mereltä saakka, kertoo Skantsi museon tiedotteessa.
Vanhimmat ruuhet Euroopassa ajoittuvat jo mesoliittiselle kivikaudelle noin 10 000 vuoden taakse. Ne olivat käyttökelpoisia vesillä liikkumiseen vielä 1900-luvullakin etenkin pienillä sisäjärvillä.
Ruuhi kuuluu Kälviän kotiseutumuseon kokoelmiin. Se oli nähtävillä Kälviän kotiseutuyhdistyksen kesänäyttelyssä.