Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on antanut pidätysmääräyksen Venäjän entisestä puolustusministeristä Sergei Šoigusta sekä asevoimien komentajasta Valeri Gerasimovista.
Vilma Romsi,
Roni Kuronen,
STT
Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on antanut pidätysmääräyksen Venäjän entisestä puolustusministeristä Sergei Šoigusta sekä asevoimien komentajasta Valeri Gerasimovista.
ICC syyttää kaksikkoa sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan yhteydessä.
ICC:n mukaan pidätysmääräykset annettiin, sillä on syytä epäillä, että miehet ovat vastuussa ”Venäjän asevoimien tekemistä ohjusiskuista Ukrainan sähköinfrastruktuuria vastaan” lokakuun 10. päivästä 2022 ainakin maaliskuun 9. päivään 2023.
Tuomioistuimen mukaan iskut oli kohdennettu siviilikohteisiin, ja vaikka kohteita voitaisiin pitää sotilaallisina, olisivat siviileille iskuista aiheutuneet vahingot selvästi liiallisia odotettuun sotilaalliseen etuun nähden.
Viime vuonna ICC antoi pidätysmääräyksen Venäjän presidentti Vladimir Putinista ja Venäjän lapsiasianvaltuutetusta Marija Lvova-Belovasta.
Rikostuomioistuin katsoo, että kaksikko on vastuussa Ukrainan sodassa tehdyistä sotarikoksista. Pidätysmääräys koskee Venäjän lapsikaappauksia Ukrainasta ja aikuisten pakkosiirtoja Venäjän alueelle.
Pidätysmääräyksistä huolimatta on edelleen epätodennäköistä, että Venäjä luovuttaisi sotarikoksista syytetyt johtajansa kansainvälisenoikeuden eteen. Haagin kansainvälinen tuomioistuin ei toimi YK:n alaisuudessa, eikä Venäjä ole tunnustanut sen toimivaltaa.
Putin siirsi tehtävässään epäonnistuneen ystävänsä syrjään
Putin siirsi Šoigun syrjään puolustusministerin tehtävästä toukokuussa ja nimitti tämän Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeriksi. Nykyinen puolustusministeri on Andrei Belousov.
Šoigun uskotaan olleen avainasemassa vakuuttamassa Putinia hyökkäämään Ukrainaan. Šoigu oli väitetysti todennut Venäjän joukkojen olevan ylivoimaisia ukrainalaisiin nähden, ja että sota olisi nopeasti ohitse. Suunnitelmat epäonnistuivat, sillä sotaa on jatkunut jo pitkälle yli kaksi vuotta.
Šoigulla on tiedetysti yhä läheiset välit Putiniin, ja presidentin uskotaan siksi olleen entiselle puolustusministerilleen armollinen. Sen sijaan Šoigun ympärillä toimineita apulaispuolustusministereitä on ministerivaihdon jälkeen erotettu joukolla, ja useita ministeriön virkamiehiä vastaan on nostettu korruptiosyytteitä.
Lähde: AP
Korjattu 25.6. klo 14.14: Jutun otsikossa luki aiemmin virheellisesti, että pidätysmääräys olisi annettu nykyisestä puolustusministeristä.