Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont palasi torstaina Barcelonaan lähes seitsemän maanpaossa vietetyn vuoden jälkeen – kadotakseen uudelleen.
BARCELONA. Torstaiaamuna näky Barcelonan riemukaarella muistutti menneestä.
Katalonian lippuihin kietoutuneet mielenosoittajat huusivat iskulauseita, joissa he kannustivat Katalonian entistä aluejohtajaa Carles Puigdemontia ja vaativat itsenäistä Kataloniaa.
Puigdemont oli hetkeä aiemmin noussut lavalle puhuakseen kannattajilleen lähes seitsemän maanpaossa vietetyn vuoden jälkeen.
Vaikka Espanjan hallitus on säätänyt Katalonian itsenäisyysprosessiin osallistuneita koskevan armahduslain, Puigdemontista on edelleen voimassa pidätysmääräys. Häntä syytetään julkisten varojen väärinkäytöstä.
Espanjan korkein oikeus ei ole suostunut kumoamaan syytteitä armahduslaista huolimatta.
Laki koskettaa Katalonian itsenäistymisprosessiin osallistuneita.
Espanjan sosialistihallitus on kuusi vuotta kestäneen valtakautensa aikana pyrkinyt laimentamaan katalaanien itsenäistymishaluja neuvottelemalla ja tekemällä myönnytyksiä Katalonian suhteen.
Armahduslain lisäksi alueelle on luvattu verohelpotuksia ja laajempaa itsehallintoa.
Itsenäisyysmielisten puolueiden kannatus pudonnut
Espanjan nykyhallituksen strategia on onnistunut, sillä itsenäisyyttä kannattavien määrä Kataloniassa on alhaisin sitten itsenäistymisprosessin alkamisen.
Toukokuussa pidetyissä vaaleissa itsenäisyysmieliset puolueet menettivät ensimmäistä kertaa paikkaenemmistön alueparlamentissa.
Voittajaksi selviytyi Espanjan pääministeripuolue sosialistit, joiden kannatus on Kataloniassa ennätyskorkealla. Aluejohtajaksi alettiin oikeutetusti leipoa Katalonian sosialistien johtajaa Salvador Illaa.
Siksi Puigdemont palasi Barcelonaan juuri nyt.
Hänen tarkoituksenaan oli päästä parlamenttiin ja estää Illan valinta Katalonian johtoon.
Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta parlamentin istunto jatkui normaalisti. Sen ulkopuolella ihmisillä oli vain yksi kysymys: Missä on Puigdemont?
Toistaiseksi kysymykseen ei ole vastausta, sillä puheensa jälkeen Puigdemont katosi. Häntä ei ole saatu kiinni laajasta poliisioperaatiosta huolimatta.
Alle puolet kannattaa itsenäisyyttä
Puigdemontin pikavisiitti Barcelonaan oli viimeinen oljenkorsi kuukahtaneen itsenäisyysaatteen elvyttämiseksi.
Seitsemän vuotta sitten suurin osa katalaaneista vastusti Espanjan keskushallintoa ja vaati itsenäisyyttä yhteisessä rintamassa
Nyt Illaa tukemaan asettui myös vasemmistolainen itsenäisyyspuolue ERC, joka teki samalla pesäeron Puigdemontiin ja hänen puolueeseensa. Samalla itsenäisyysmielisten katalaanien rivit hajosivat.
Enää alle puolet kalataaneista kannattaa alueen itsenäistymisestä.
Katalonian aluejohtajaksi todennäköisesti pian nouseva Illa haluaa armahduslain koskevan myös Puigdemontia.
Päästettiinkö Puigdemont tarkoituksella pakoon?
Torstaina Katalonian kadut olivat täynnä poliiseja. Yhden katalaanipoliisin epäillään auttaneen Puigdemontia pakenemaan.
Hyvä kysymys onkin, päästettiinkö hänet pakoon tarkoituksella?
Illa on korostanut Katalonian ja koko Espanjan astuvan uuteen aikaan. Se tarkoittaa yhtä Espanjaa, joka koostuu monista kansoista.
Uuteen aikakauteen eivät olisi sopineet uutiskuvat, joissa entinen aluejohtaja raahataan vankilaan. Ne olisivat muistuttaneet liikaa Katalonian kriisin alusta, kun poliisi pamputti ja pidätti itsenäistymisäänestykseen osallistuneita katalaaneja.
Pakoon pääseminen oli siis takaisku myös Puigdemontille. Viimeinen oljenkorsi on käytetty ja paluuta vanhaan euforiaan tuskin on, vaikka hän päätyisikin vankilaan.