Turun yliopiston tutkimus osoitti, että laatikkoviljely edisti ihmisten kykyä selvitä vaikean tilanteen aiheuttamista haasteista.
Kaupunkiviljelyä tarkastellut Turun yliopiston tutkimusryhmä havaitsi, että laatikkoviljelyn merkitys ihmisille kasvoi koronapandemian aikana. Yhä useampi aloitti kaupunkiviljelyn ja siitä tuli ihmisille entistä tärkeämpää.
– Tutkimustulos tukee aiempiin tutkimuksiin perustuvaa oletusta, että laatikkoviljely edistää ihmisten resilienssiä eli kykyä selvitä vaikean tilanteen aiheuttamista haasteista, kertoo Turun yliopiston tiedote.
Turun yliopiston ympäristötieteen väitöskirjatutkija Laura Tuominen selvitti yhdessä tutkimusryhmän kanssa, kuinka koronaviruspandemia vaikutti kaupunkiviljelyyn, sen hyötyvaikutuksiin ja viljelijöiden asenteisiin.
Tutkimusryhmä teki vertailua aiemman aineiston sekä pandemian aikana vuosina 2019–2021 kerätyn aineiston välillä. Tutkijat keräsivät ekologisen aineistonsa kenttätutkimuksin ja teettivät viljelijöille kyselytutkimuksia.
Tulosten perusteella kaupunkipuutarhurit olivat yhtä motivoituneita viljelemään ennen koronavirusta ja sen aikana. Täysin ilman negatiivisia vaikutuksia ei laatikkoviljelykään pandemian aikana selvinnyt.
– Julkisilla paikoilla olevat laatikot ovat voineet esimerkiksi saada viljelijät pelkäämään koronaviruksen tarttumista, toteaa Laura Tuominen yliopiston tiedotteessa.
Laatikkoviljely valtaa alaa
Turussa laatikkoviljely on kasvattanut suosiotaan joka vuosi sen jälkeen, kun kaupunki alkoi tarjota viljelylaatikoita kaupunkilaisille vuonna 2016.
Viimeisimpänä tutkijoiden tarkastelemana ajanjaksona vuonna 2021 Turussa oli noin 800 laatikkoa miltei 300 eri sijainnissa.
– Koronapandemia osoitti, että yksilöiden ja yhteisöjen resilienssin ylläpitäminen ja lisääminen on välttämätöntä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että pääsy kaupunkien viheralueille, kuten puistoihin ja puutarhoihin, tuki ihmisten resilienssiä ja hyvinvointia pandemian aikana, sanoo Laura Tuominen.
Tuominen katsoo, että osallistava suunnittelu ja turvallisen sosiaalisen kanssakäymisen lisääminen viljelijöiden välillä voisi auttaa lisäämään laatikkoviljelyn etuja kriisiaikoina.