Yle kysyi suurten kaupunkien liikuntapalveluista, miten käytetyt nikotiinipussit näkyvät niiden liikuntapaikoilla. Vaikka liikuntapaikat ovat nikotiinittomia, pusseja riittää.
Nikotiinipussien käyttö on Suomessa lisääntynyt. Ilmiö näkyy myös kaupunkien liikuntapaikoilla, joissa käytettyjen pussien siivoaminen teettää paikoin lisätyötä. Kaupungit myös yrittävät suitsia roskaamista monin tavoin.
Lähes joka neljäs 20–39-vuotias mies käytti viime vuonna nikotiinipusseja satunnaisesti tai päivittäin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
Suomessa käytetään arviolta noin 10 miljoonaa nikotiinipussipurkkia kuukaudessa. Vaikka rasioissa on kansi käytettyä pussia varten, usein pussi päätyy huulesta maahan.
Yle kysyi Suomen kymmenen suurimman kaupungin liikuntapalveluista, miten käytetyt nikotiinipussit näkyvät niiden liikuntapaikoilla. Vastauksia saatiin Helsingistä, Vantaalta, Oulusta, Kuopiosta ja Jyväskylästä.
Käytetty nikotiinipussi on tuttu roska kaikkien näiden kaupunkien liikuntapaikoilla.
Liikkuva elämäntapa ei estä nikotiinin käyttöä
Myös nuorten nikotiinipussien käyttö on yleistynyt, ja ne kiinnostavat myös urheilevia nuoria.
Syöpäjärjestöjen ja Suomen Palloliiton vuosi sitten toteuttama selvitys osoitti, että vaikka käyttöä ei seuratoiminnan aikana hyväksytä, lähes puolet vastaajista kertoi nähneensä nuorten jalkapalloilijoiden käyttävän nikotiinituotteita.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Otto Ruokolainen muistuttaa, että erityisesti nuorten nikotiinipussien käyttö on yleistynyt huomattavasti sinä aikana, kun pussien myynti on ollut hyvin vapaata.
Hänen mukaansa tutkimukset osoittavat, että nikotiinipussien käyttö on yleistä jo yläkouluikäisillä.
THL:llä on lakisääteinen tehtävä seurata tupakkalain alaisten tuotteiden käytön yleisyyttä. Nikotiinipussien käytön yleistymisen takia miesten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on kasvanut tupakkalain tavoitteen vastaisesti. Vielä on matkaa tupakattomaan ja nikotiinittomaan Suomeen.
Kevät tuo roskat esiin
Helsingin liikuntapalveluiden länsiyksikön päällikkö Jyrki Inkisen mukaan nikotiinipussit näkyvät kaupungin urheilupaikoilla, mutta vain jonkin verran.
– Niitä on siellä, missä on ihmiset viettävät aikaa, myös vähemmän urheilullisessa mielessä.
Nikotiinipusseja kulkeutuu joskus myös sisätiloihin esimerkiksi kenkien mukana.
Oulun liikuntalaitospäällikkö Marko Savolainen sanoo, että sekä nikotiini- että nuuskapusseja näkyy liikuntapaikoilla.
– Roskaaminen toki tuo siivoojille valitettavasti lisätyötä.
Jyväskylän kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Markus Virtanen kertoo myös, että nikotiinipussit aiheuttavat lisätyötä. Ongelman helpottamiseksi liikuntapaikoille on lisätty roska-astioita.
– Hippoksen alueella muun muassa jalkapallotila on paikka, jossa pussit ovat selkeä ongelma. Jalkapallotilan käyttäjiltä on tullut usein valituksia nikotiinipusseista. Muilla Hippoksen alueen liikuntapaikoilla pusseja löytyy harvakseltaan.
Vantaalla nikotiinipusseja huomataan liikuntapaikoilla eniten keväisin, lumien sulettua.
– Kevätlöydöksiä tulee vastaan ehkä eniten ulkojäiden kaukaloiden ja vaihtoaitioiden lähiympäristöistä, kertoo liikuntapäällikkö Jari Lärka.
Vantaalla nikotiinipussejakin näkyvämpiä roskia ovat ilokaasupullot.
– Ajoittain niitä tulee enemmän eteen erilaisilla ulkoliikuntapaikoilla ja niiden pysäköintialueilla.
Kieltoja, valvontaa, puuttumista ja järjestyssääntöjä
Kaupungit yrittävät omalta osaltaan suitsia nikotiinituotteiden käyttöä liikuntapaikoilla.
Esimerkiksi Jyväskylässä liikuntapaikat ovat savuttomia ja liikuntapalveluiden järjestyssääntöihin on vastikään lisätty käyttökielto myös nikotiinipussien osalta.
Kuopiossakin järjestyssäännöt kieltävät päihteiden käytön ja liikuntapaikat ovat nikotiinittomia.
Liikuntapaikkapalveluiden päällikkö Saku Kekäläinen kertoo, että nikotiinipussit eivät ole ongelma eivätkä ne ole teettäneet lisätyötä Kuopion liikuntapaikoilla.
Vantaan liikuntapäällikkö Jari Lärkan mielestä nikotiinipusseihin liittyviä ongelmia voitaisiin ehkäistä lisäämällä yleistä keskustelua, faktatietoa ja viestintää nikotiinin haitallisuudesta, kohdennettuna erityisesti nuoriin käyttäjiin ja heidän huoltajiinsa.
– Asiallista ja totuudenmukaista viestintää tarvitaan erityisesti kanaviin, joissa nuoret viettävät paljon aikaa, hän sanoo.
Oulun liikuntalaitospäällikkö Marko Savolainen kertoo, että ongelmiin puututaan tarvittaessa valvonnalla yhdessä henkilökunnan ja palveluja käyttävien tahojen kanssa.