perjantai, 29 marraskuun

Aluehallintoviraston päätöksen mukaan vesivoimayhtiön pitää istuttaa kaloja viisi kertaa enemmän kuin se tekee tällä hetkellä.

Heinäkuussa tehdyn päätöksen mukaan vesivoimayhtiöiden täytyy selvittää ja suunnitella kalateitä Kemijoen Taivalkosken, Ossauskosken, Petäjäskosken ja Valajaskosken voimalaitospatojen yhteyteen. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Kemijoki oy valittaa aluehallintoviraston eli avin kalatalousvelvoitteiden muuttamista koskevasta päätöksestä hallinto-oikeuteen, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan päätös ei ole vesi- ja hallintolain mukainen.

Heinäkuussa tehdyn päätöksen mukaan vesivoimayhtiöiden täytyy muun muassa selvittää ja suunnitella kalateitä Kemijoen Taivalkosken, Ossauskosken, Petäjäskosken ja Valajaskosken voimalaitospatojen yhteyteen.

Kemijoki oy:n mukaan aluehallintoviraston päätös on osin ongelmallinen. Päätös edellyttää, että yhtiöllä on velvollisuus istuttaa kaloja viisi kertaa enemmän kuin se tekee tällä hetkellä. Avi perustelee määrän kasvattamista vahinkoarviolla, joka on vesivoimayhtiön mukaan virheellinen.

Yhtiön mukaan vaaditut velvoiteistutukset tuplaisivat koko Itämeren alueen lohi-istutukset, ja työ olisi mahdoton toteuttaa.

– Ossauskoskelle pitäisi rakentaa 8–10 laitosta lisää ja myös emokalalaitos pitäisi tehdä, toteaa Kemijoki oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen.

Velvoiteistutuksia pitäisi alkaa tehdä lisää kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta.

– Pelkästään kalojen kasvattaminen kestää kaksi vuotta, Timonen sanoo.

Timosen mukaan aluehallintoviraston päätös on kevyesti ja puutteellisesti perusteltu eikä sisällä riittäviä selvityksiä. Hänen mukaansa päätöksestä puuttuu esimerkiksi lainmukainen tarkastelu velvoitemuutoksella saavutettavista hyödyistä ja haitoista.

Yhtiö aikoo jatkaa vapaaehtoista vaelluskalatyötä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

– Oikeudellisella prosessilla ei siis ole suoria vaikutuksia yhtiön strategian mukaiseen tavoitteeseen luoda Kemijoelle, vapaaehtoisin toimin ja vaiheittain edeten, osittain luonnonvarainen vaelluskalakanta aina Ounasjoelle saakka, sanoo Tuomas Timonen.

Jaa.
Exit mobile version