perjantai, 29 marraskuun

Tehomaksun käyttöönoton edistäminen sisältyy hallituksen nyt eduskunnalle antamaan sähkömarkkinalain muutosesitykseen.

Kotitalouksien sähköliittymien pääsulakekoko on yleisimmin 3 x 25 A, mikä sallii enimmillään noin 17 kilowatin kuormituksen. Tehomaksu kuitenkin patistaisi pitämään kuormitusta mahdollisimman alhaisena. Kuva: Jarmo Koponen / Yle

Jos sähköenergian ostaminen tuntuu monimutkaiselta, voi samaa sanoa yhä enemmän myös sähkönsiirron hankkimisesta.

Perinteisten yleis- ja aikatariffien rinnalle kun myös kuluttajaliittymiin on yhä enenevässä määrin tulossa suurasiakkaiden tehotariffien piirteitä. Osa verkkoyhtiöistä jo käyttää tehomaksuja sähkölämmitteisten omakotitalojen sähkönsiirron hinnoittelussa.

Tehomaksut perustuvat kulutushuippuihin, jolloin kuluttaja maksaa myös siitä, kuinka paljon sähköä käytetään samanaikaisesti. Tehomaksujen avulla pyritään välttämään kalliit investoinnit sähköverkkoon, kun kulutushuippuja voidaan leikata.

Eli käytännössä kuluttajan sähkönsiirrosta maksama hinta määräytyisi jatkossa yhä enemmän esimerkiksi edellisen kuukauden huipputehon perusteella.

Huipputehot määrittävät hinnan

– Sähköverkkon omistajat ja sähköverkkoyhtiöt ovat sitä ajaneet, mutta tämä on tullut vahvasti myös tutkimuspuolelta, että kustannusvastaavampi tariffi olisi parempi, sanoo johtava asiantuntija Tatu Pahkala työ- ja elinkeinoministeriöstä

Tehomaksun käyttöönoton edistäminen sisältyy hallituksen nyt eduskunnalle antamaan sähkömarkkinalain muutosesitykseen. Laissa ei kuitenkaan ole tarkoitus ottaa kantaa siihen, minkä suuruisen tehon ylittyessä tehomaksua tulisi maksettavaksi.

Aiemmissa keskusteluissa on kuitenkin väläytetty, että raja voisi olla hyvinkin alhainen, esimerkiksi viisi kilowattia. Toisaalta näin matala raja olisi Suomessa hyvin epäkäytännöllinen. Jo pienenkin sähkökiukaan teho on yleensä sitä suurempi. Eli esimerkiksi samaan aikaan saunominen, kinkunpaisto ja sähköauton lataus toisi varmasti korkeammat tehomaksut seuraavalle kuukaudelle.

– Tarkemmat määrittelyt ovat sitten Energiaviraston pohdinnassa. Onko se kuukauden keskiarvo kolmesta huipputehosta, vai onko se yksi tunti, mikä sen huipputehon määrittää, niin tämä on harmonisointityössä selvitettävä asia, Pahkala kertoo.

Luvassa sähkön saatavuuden nopeaa vaihtelua talvella?

Riittääkö sähköä meille kaikille? Haastattelussa teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta ja johtaja Jussi Jyrinsalo kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

Ruotsissa tiukka linja

Käytännössä jo nyt sähköverkkoyhtiöillä on vapaat kädet tehotariffien käyttöönottamiseen kuluttajaliittymissään. Helsinkiä ja Lahtea lukuun ottamatta verkkoyhtiöt ovat kuitenkin olleet asian suhteen pääosin odottavaisia.

– On lähdetty siitä, että kokeillaan näitä tariffeja ja kerätään tietoa ja havaintoja, toteaa Energiaviraston Verkot -ryhmän johtaja Veli-Pekka Saajo.

Ruotsissa on kuitenkin otettu tiukempi linja. Siellä sähkönsiirron hinnoittelussa tehokomponentin on oltava mukana vuoden 2027 alusta.

– En tiedä sitten, onko ruotsalaiset kokeillut tätä asiaa ja sitten todenneet, että asia ei etene. Se on sitten lainsäädäntötyöhön otettu mukaan ja viedään näköjään nyt sitten ihan käytäntöönkin lain tasolla, sanoo Saajo.

Katso video: Muun muassa sähköautojen latausasemien takia Suomen sähköverkko vaatii vahvistamista

Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo, että raskaan liikenteen latauspisteet tulevat olemaan ongelma haja-asutusalueen jakeluverkolle.
Jaa.
Exit mobile version