Hem Världen Kina inför sanktioner mot Nancy Pelosi efter Taiwan-besök

Kina inför sanktioner mot Nancy Pelosi efter Taiwan-besök

förbi admin
0 kommentar

– Detta provokativa agerande innebär en markant upptrappning, säger Blinken vid en presskonferens i Phnom Penh.

Kina har under veckan satt in stridsflyg och stridsfartyg i stora övningar nära Taiwan där man även använt skarp ammunition. Mobiliseringen beskrivs som ett svar på den amerikanska toppolitikern Nancy Pelosis besök i Taiwan, som Kina anser som sitt eget territorium.

– Talmannens besök var fredligt. Det finns ingenting som berättigar denna extrema, oproportionerliga och upptrappande militära reaktionen, säger Blinken.

Kinesiska militärhelikoptrar flyger över ön Pingtan som är en av Kinas punkter närmast Taiwan.

Foto: Hector Retamal/AFP

Han är i Kambodja för att delta vid möten med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean. Även Kinas och Rysslands utrikesministrar finns på plats. När mötet inleddes kunde Kinas Wang Yi ses ge en klapp på axeln till sin ryske kollega Sergej Lavrov, som hälsade tillbaka. Blinken gav dock ingen av dem ens en blick då han kom in i lokalen.

Han väntas inte hålla några enskilda möten med vare sig Yi eller Lavrov men säger att situationen kring Taiwan lett till intensiv kommunikation under Asean-mötet.

Nancy Pelosi besökte tidigare i veckan Taiwan för att sedan åka vidare till Japan.

Nancy Pelosi besökte tidigare i veckan Taiwan för att sedan åka vidare till Japan.

Foto: Masatoshi Okauchi/TT

Kina meddelar samtidigt att man kommer införa ospecificerade sanktioner mot Pelosi och hennes närstående. Den kinesiska utrikesdepartementet uppger också att man kallat upp diplomater från flera europeiska länder för att framföra en protest mot kritiska uttalanden från G7-länderna och från EU om Kinas militärövningar i Taiwansundet.

Kritiken beskrivs som ”omotiverad inblandning i Kinas interna angelägenheter”.

– Pelosis besök i Taiwan innebär ett uppenbart politiskt falskspel och utgör en flagrant och allvarlig kränkning av Kinas suveränitet och territoriella integritet, säger Deng Li vid det kinesiska utrikesdepartementet.

Kinesiska stridsfartyg i närheten av Taiwan.

Kinesiska stridsfartyg i närheten av Taiwan.

Foto: Hector Retamal/AFP

På fredagsmorgonen korsade kinesiska fartyg och flyg den så kallade medianlinjen i Taiwansundet, uppger det taiwanesiska försvarsdepartementet. Medianlinjen ligger normalt sett på lika avstånd mellan två staters kuster och markerar en gräns för hur långt deras territorialhav får utsträckas, om inget annat finns avtalat.

Medianlinjen i Taiwansundet har under årtionden fungerat som en inofficiell buffertzon mellan Kina och Taiwan, skriver nyhetsbyrån AP.

Kina har tidigare kallat upp USA:s ambassadör i protest mot Pelosis besök. Talmannen för USA:s representanthus lämnade Taiwan i onsdags och har därefter besökt Sydkorea och Japan.

Läs mer:

Flera kinesiska robotar avfyrade mot Taiwansundet

Kina inleder militärövning vid Taiwan

Martin Gelin: Pelosis resa ökar splittringen mellan demokratier och diktaturer

Du kanske också gillar