Monelle työterveydessä terveystarkastuksen yhteydessä tehtävä testi on tullut yllätyksenä.
– Kokemuksena se on tietyllä tavalla ikävä ja tunkeileva, koska testauksessa mitataan ainoastaan sitä, miten paljon olet käyttänyt neljän edellisen viikon aikana alkoholia. Alkoholinkäyttö kuuluu kuitenkin täysin vapaa-aikaan.
Näin 38-vuotias Kimmo Eloranta muistelee tuoretta kokemustaan tämän viikon maanantaina otetusta PEth-testistä. Eloranta työskentelee veturinkuljettajana ja käy työnsä puolesta alkoholin käyttömääriä mittaavassa testissä kolmen vuoden välein.
Alkoholin kulutusta mittaavat testit ovat yleistyneet erityisesti liikenne- ja kuljetusalalla työskentelevillä ammattikuljettajilla. Testejä suoritetaan kuitenkin lisäksi myös muun muassa rakennusalalla ja toimistotöissä.
Eloranta pitää kummallisena, että jopa kuukauden ajalta alkoholin kulutusta mittaavilla PEth-testeillä voidaan puuttua työntekijän vapaa-ajanviettoon.
– Tiedostan sen, että vapaa-ajalla saa tehdä mitä haluaa, eikä siitä saa tulla ikäviä seurauksia. Tiedän kuitenkin kollegoja, joista osa on kuukauden ajan juuri ennen testausta saattanut kieltäytyä esimerkiksi mökkiviikonlopuista, ja alkoholinkäytöstä kokonaan saadakseen testituloksen mahdollisimman alhaiseksi.
Jopa testistä kieltäytyminen on käynyt mielessä
Eloranta on pyöritellyt useampaan otteeseen mielessään jopa PEth-testistä kieltäytymistä, koska alkoholin testausta ei ole säädetty lailla. Hän on ollut asiasta yhteydessä myös aluehallintoviraston tarkastajaan.
– Kyllä se työntekijän näkökulmasta kuulostaa laittomalta, koska perusoikeutena yksityisyyden suoja on turvattu perustuslaissa. Se ei lähtökohtaisesti työnantajalle kuulu, miten vapaa-aikaa käyttää.
Oman erikoisuutensa testaukseen on Elorannan mukaan tuonut myös se, ettei hänelle ole tarjottu mahdollisuutta testistä kieltäytymiseen.
– Terveystarkastuksen yhteydessä tehtävässä testissä ei ole mainittu sitä, onko siitä mahdollisuus kieltäytyä.
”Alkoholista tehdään kielletty aine, vaikka se ei sitä ole”
Elorannan lisäksi työntekijöiden alkoholin kulutusta mittaava testaus on herättänyt huolta myös muilla aloilla työskentelevien työntekijöiden keskuudessa. Erityisesti ihmetystä on herättänyt PEth-testin mittauksen ulottuminen työntekijöiden vapaa-ajan viettoon. Testi mittaa alkoholin kulutusta jopa neljän viikon ajalta alkoholinkäytön lopettamisesta.
Yle kysyi maanantaina verkossa työntekijöiden kokemuksia PEth-testeistä. Joukkoistukseen kertyi lähes 200 vastausta. Yle julkaisee vastanneiden kommentit nimettömänä, koska jutussa käsitellään arkaluontoisia terveystietoja. Yle on ollut yhteydessä kaikkiin henkilöihin, joiden kommentteja jutussa on käytetty.
Tulee semmoinen olo, että työntekijän vapaa-aikaa kytätään. Alkoholista tehdään kielletty aine, vaikka se ei sitä ole.
Mies, 50+
Testi tuntui pakotetulta ja yksityiselämääni loukkaavalta.
Nainen, 44 vuotta
Oli aika turhauttavaa käydä kokeessa, koska tiesin, etten käytä paljoa alkoholia.
Nainen, 47 vuotta
Mielestäni testaus menee yksityiselämän puolelle, mikä ei kuulu työnantajalle. Silloin se vaatisi yhteiset pelisäännöt.
Mies, 28 vuotta
Testi on tullut monelle yllätyksenä
Siinä missä Kimmo Eloranta on ollut tietoinen liikenne- ja kuljetusalalla yleistyneistä PEth-testeistä, monella muulla alalla näin ei ole ollut.
Useita työntekijöitä on muun muassa huolestuttanut se, ettei työterveydessä terveystarkastuksen yhteydessä otettavasta testistä ole aina informoitu työntekijää etukäteen.
Testi tuli itselleni yllätyksenä. Lääkäri ei kertonut testistä, vaikka kyselin tarkasti. Koin sen tarkoituksenmukaisena, ettei testistä kerrottu minulle.
Mies, 39 vuotta
Menin testiin tietämättä lääkärikäynnin tarkoitusta. Vasta lääkärissä selvisi, että tämmöinen testi otetaan.
Nainen, 66 vuotta
Sain tietää testistä vahingossa. Kysyin asiasta jo ennakkoon, mutta minulle ei siitä kerrottu. Jäi semmoinen kuva, ettei minulle haluttu testistä kertoa.
Mies, 25 vuotta
Koin hyvin epäeettisenä, että jouduin testiin siitä tietämättäni. Arvo oli hieman koholla, minkä seurauksena lääkäri uhkasi lastensuojeluilmoituksella.
Nainen, 44 vuotta
Erilaisten käytäntöjen ja lainsäädännön puuttumisen vuoksi Kimmo Eloranta näkee, että PEth-testien tekeminen tulisi keskeyttää, kunnes asiasta on säädetty lailla.
– Olen sitä mieltä, että testaaminen pitäisi täysin keskeyttää kunnes siitä mahdollisesti on lainsäädäntöä, mikä antaisi toimivaltuuden työnantajalle tai työterveyshuollolle tämmöisiä testejä ottaa. Ainut tapa, millä näitä testejä voitaisiin tällä hetkellä tehdä olisi se, että niihin on työntekijän aito suostumus.