SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) tukee Krista Kiurun (sd.) toimintaa ja syyttää sote-valiokunnan ongelmista ja käsittelyruuhkasta hallitusta.
Tuppuraisen mielestä lakiesitykset ovat olleet myöhässä ja heikosti valmisteltuja. Hän on kuitenkin valmis valiokunnan työtapojen uudistamiseen työtaakan takia.
Kiurun johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta on ollut hyvin ruuhkainen koko syksyn ja mietinnöille sovitut aikataulut ovat venyneet pahoin.
Osa sote-valiokunnan jäsenistä on myös moittinut työskentelyilmapiiriä pahoin tulehtuneeksi. Lisäksi puheenjohtaja Kiurun tapaa johtaa valiokuntaa on arvosteltu kovin sanoin.
– Hallitus on tuonut eduskuntaa hyvin kiistanalaisia lakeja. Näistä erityisesti sairaalaverkko ja päivystysten alasajo jakaa myös hallituspuolueita. Nyt hallituspuolueista halutaan kääntää huomio pois näistä kiusallisista asioista henkilökysymyksiin.
– Krista Kiuru toimii sote-valiokunnan johdossa SDP:n mandaatilla ja nauttii meidän luottamusta, Tuppurainen painottaa.
Tuppuraisen mukaan on selvää, että valiokunnan työskentelytapoja tulee tarkastella. Hän odottaa eduskunnan puhemiehistöltä näkemyksiä, miten se tulisi tehdä.
Kokoomus ajaa muutoksia valiokunnan työhön
Sekä eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Paula Risikko (kok.) että sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) esittävät muutoksia sote-valiokunnan työhön.
Risikko sanoo, että tämä ei voi toistua, ensi vuonna tarvitaan väliaikainen valiokunta, joka hoitaa osan sote-valiokunnan töistä.
Laihon mielestä taas sote-valiokunnan asiat pitäisi jakaa kahdelle eri valiokunnalle. Toinen käsittelisi sosiaaliturvaa ja toinen sosiaali-ja terveyspalveluita samalla tavoin kuin nykyiset ministerisalkut on jaettu.
Myös Laiho korostaa, että valiokunnan toiminta ei voi jatkua nykyisenlaisena.
– Työtaakka on tällä mallilla liian suuri ja raskas ihmisille. Valiokunnan työ on ollut kovin rankkaa ja erittäin hidasta. Meillä on ollut paljon esityksiä ja pitkiä kokouksia on mennyt muiden kokousten päälle. Valiokunnan tilanteeseen on löydyttävä jokin ratkaisu, millä jatketaan työtä ensi vuonna, Laiho toteaa.
– Valiokunnassa on toki paljon ja isoja asioita, jotka kasaantuvat, mutta myös työskentelytavassakin olisi paljon petrattavaa. Valiokunta ei ole mielestäni toimintakykyinen.
Laiho ei kuitenkaan halua kommentoida puheenjohtaja Kiurun johtamistyyliä.
Laiho muistuttaa, että esimerkiksi korona-aikana tai sote-uudistusta käsitellessä valiokunta sai käsiteltyä asiat työajalla valmiiksi. Nyt tarvittiin vielä lisäaikaa, ja viimeinen kokous venyi 17 tuntiseksi. Varapuheenjohtaja painottaa, että tämä ei ole inhimillistä valiokunnan jäsenille tai virkamiehille.
Ensi vuoden budjettiin liittyvät lakiesitykset piti olla käsitelty jo viime torstaina, jotta valtiovarainvaliokunta pystyy tekemään työnsä ajoissa.
Kiuru vakuutti, ettei valiokunta tarvitse työkuormaan apua
Varapuhemies Risikon mukaan sote-valiokunta käsittelee suuren määrän lakiesityksiä, ja se on aina hyvin työntäyteinen paikka.
Työtä on ruuhkauttanut entisestään se, että hallitus on tuonut esityksiä eduskuntaan myöhemmin kuin oli sovittu.
Risikko kertoo, että valiokuntien työn helpottamiseksi on kolme työkalua: Puhemiesneuvosto voi antaa luvan, että valiokunta voi kokoontua täysistunnon aikana. Valiokunnan työtä voi jakaa valiokuntien välillä eli esityksen käsittelee eri valiokunta kuin tavallisesti. Asioiden hoitamiseksi voidaan perustaa myös väliaikainen valiokunta.
Risikko kertoo esittäneensä syksyllä väliaikaista valiokuntaa sote-valiokunnan rinnalle käsittelemään kiireisiä hallituksen esityksiä.
– Se olisi kyllä pitänyt tehdä. Nyt pitää tulevaisuudessa ennakoida, että tätä väliaikaisen valiokunnan mahdollisuutta käytetään matalammalla kynnyksellä.
Risikon mukaan puheenjohtaja Kiuru vakuutti tuolloin, että valiokunta ehtii kyllä käsitellä kaiken.
– Se oli silloin syksyllä ehdoton ei, mutta luulen, että nyt on taas opittu. Arvelen, että sieltä tukea tulee tällaiselle väliaikaiselle valiokunnalle.
Varapuhemies Risikko ei halua ottaa kantaa siihen, epäonnistuiko puheenjohtaja Kiuru aikataulujen arvioinnissa, kun ne pettivät näin pahoin. Hän korostaa, että eduskunnalla on keinoja, joilla auttaa ruuhkautuneita valiokuntia.
– Ne pitää vain uskaltaa ottaa käyttöön.
Filatov ei innostu kollegoiden ehdotuksista
Eduskunnan toinen varapuhemies Tarja Filatov (sd.) ei lämpene Risikon tai Laihon ehdotuksille.
– Olisin vähän varovainen irrottamaan esimerkiksi terveydenhuoltoa ja sosiaaliturvaa toisistaan. Istun sosiaaliturvakomiteassa ja tuskailemme siellä koko ajan sen kanssa, että tulonsiirtojen ja palveluiden pitäisi kulkea paremmin käsi kädessä. Vaikea tehdä tällaista selkeää työnjakoa, mutta kaikkea pitää olla valmis pohtimaan.
Risikon esitykseen väliaikaisesta valiokunnan perustamisesta ensi vuonna Filatov toteaa:
– Mielestään paremmalta kuulostaa se, että esitykset tulisivat eduskuntaan ajoissa ja paremmin valmisteluna, etteivät ne viime hetkellä törmäisi perustuslaillisiin tai taloudellisiin ongelmiin.
Muokattu 15:20: Lisätty toisen varapuhemies Tarja Filatovin kommentit.
Muokattu 16:10 Lisätty SDP:n ryhmäjohtaja Tytti Tuppuraisen kommentit.