Hem Hälsa Konservativa Kansas är för abort

Konservativa Kansas är för abort

förbi admin
0 kommentar

Resultatet visar vad amerikanerna tycker

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Många Kansasbor jublade då valresultatet kom.
Många Kansasbor jublade då valresultatet kom.

I somras rev Högsta domstolen i USA upp aborträtten. Delstaten Kansas har nu försvarat den.

Men folkomröstningen i tisdags såg ut att bli en riktig nagelbitare. Dagarna innan Kansasborna gick till valurnorna visade opinionsmätningarna mycket jämna siffror.

Båda sidor har varit flitiga kampanjare. Det har knackats hundratusentals dörrar. Totalt har valkampanjen spenderat över 13 miljoner dollar på TV-reklam.

Värdemätare för USA

Valet har fått stor uppmärksamhet i hela USA. Det har sin givna förklaring. Kansas är den första av flera delstater att rösta om aborträtten sedan Roe v Wade-domen från 1970-talet revs upp. Den gav amerikanska kvinnor en grundlagsskyddad rätt till abort. Nu är det upp till delstaterna själva.

Valresultatet i Kansas blir därmed extra viktigt som fingervisning för hur övriga landet kommer att rösta.

Dessutom såg valet om aborträtten, som var en del av Kansas primärval, ut att bli en värdemätare för Donald Trumps inflytande över konservativa delstater inför mellanårsvalet i november.

Men opinionsmätningarna hade fel.

Majoritet för aborträtten

När 80 procent av rösterna var räknade stod det klart att en överväldigande majoritet ville att delstaten även i fortsättningen skulle tillåta abort. 60 procent ställer sig bakom aborträtten, och 40 procent emot.

Med det speglar Kansasbornas valresultat amerikanernas syn på aborträtten. Studier visar att amerikanerna är betydligt mer liberala i frågan än vad deras politiska företrädare ger sken av.

Det borde få Högsta domstolen att fundera över vem de egentligen representerar.

När Roe v Wade-domen revs upp i somras kastades kampen för kvinnors rättigheter flera decennier tillbaka i tiden. De framsteg som tycktes ha gjorts i och med #metoo kändes plötsligt avlägsna. Olagliga och osäkra aborter förväntas öka, med risk för kvinnors hälsa och liv.

Menscyklar raderas

Amerikanska kvinnor började radera sina menscykelappar. Det finns en utbredd rädsla för att en utebliven mens som dokumenterats digitalt i samband med resa till en annan delstat, skulle kunna användas som bevisföring mot kvinnor som åtalas för illegal abort.

Det är en utveckling som man knappt kunnat föreställa sig.

Glädjande nog har invånarna i Kansas visat resten av USA att det är möjligt att ta tillbaka rätten för kvinnor att själva bestämma över sina kroppar.


Kommer valresultatet i Kansas att ha någon påverkan på de andra delstaternas val? Har det någon betydelse att det var just en republikanskt styrd delstat som så tydligt tog stöd för aborträtten? Och hur påverkar USA:s abortlagstiftning abortmotståndet i Europa? Chatta med Aftonbladets ledarskribent Lovisa Arvidsson.

Chatten öppnar klockan 9.00 men det går bra att skicka in inlägg redan nu.

Det finns inga inlägg ännu.

Du kanske också gillar