Oululaisperheessä vedetään pihapiirissä lähes päivittäin punkkilakanaa. Tällä kertaa saaliiksi tuli parikymmentä punkkia.
Oululaisen Maija Männikön kotipihalla on vedetty lumien sulamisesta asti lakanaa, johon punkit tarttuvat. Tämän vuoden puolella lakanaan on tarttunut noin 170 punkkia.
– Meillä on lapsia ja toki emme niitä itsellekään halua. Välttelemme myös borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.
Männikön havaintojen mukaan punkkeja on pihassa enemmän kuin esimerkiksi viime vuonna.
– Ehkä myös punkkikausi alkoi aiemmin kuin viime vuonna.
Kysyimme asiantuntijalta seitsemän kysymystä punkkien kanssa elämiseen. Oulun yliopiston opettaja, dosentti Veli-Matti Pakanen suosittelee punkkilakanan käyttämistä punkkien vähentämiseksi.
1. Voiko punkkien määrää vähentää tehokkaasti paikallisesti esimerkiksi omalta pihalta?
Omalla pihalla niiden vähentämiseen ehkä selvin ja helpoin ratkaisu on lakana, jolla kerää punkkeja pois.
Punkit, jotka ovat levittäytyneet pihalle, ovat tulleet jonkun isäntäeläimen kautta. Isäntäeläinten pääsemistä pihalle voi koittaa rajoittaa tekemällä aidan, mutta pienten nisäkkäiden, kuten jyrsijöiden, ja lintujen liikkumista on vaikea rajoittaa.
2. Pystyykö punkkeja myrkyttämään?
Uskoisin, että punkkeihin toimivat myrkyt siinä missä muihinkin eläimiin. En kuitenkaan suosittele myrkyttämistä. Myrkyt vaikuttavat aina kaikkiin eläimiin ja luontoon.
3. Kuinka kauan punkit pysyvät pois alueelta, joka on kulotettu?
Jos kulottaminen on niin tehokasta, että se tappaa kaikki punkit, niin sinne ei ainakaan saman kesän aikana pitäisi tulla uusia punkkeja, jotka etsivät isäntäeläintä. Jos joku naaras munii sinne kulotetulle alueelle sattumalta, ne nousevat vasta seuraavana vuonna hakemaan isäntää.
Näin ainakin [pohjoisen] taigapunkkialueilla. Etelän puutiaisella saattaa olla nopeampi elinkierto.
4. Kuinka nopeasti punkit leviävät uusille alueille?
Lintujen kautta ne voivat levittäytyä todella nopeasti, mutta vaatii tietysti sattumaa.
Uuden populaation kehittymiseen vaaditaan tietynlaiset olosuhteet, jotta punkit pärjäävät. Pitää olla isäntiä näille elinkierron eri vaiheille ja tietysti tarpeeksi punkkiyksilöitä, jotta ne voivat lisääntyä.
5. Millä tavalla pyydystetyt punkit voidaan hävittää, voiko ne esimerkiksi vetää vessanpytystä alas?
Minä olen aina, jos olen itsestäni tai koirastani ottanut punkin, laittanut sen vessapaperin väliin ja litistänyt sen kuoliaaksi. Sitten laitan sen roskoriin tai vessanpyttyyn.
6. Kuinka kauan punkki elää sisätiloissa?
Kyllä ne varmaan pystyvät elämään pitkiäkin aikoja. Minulla on ollut eläviä punkkeja koeputkilossa useita päiviä.
7. Miten punkkeja voi estää tarttumasta koiraan tai kissaan?
En päästä koiraani alueelle, jossa on sellaista kasvillisuutta, missä punkit ja niiden isäntäeläimet viihtyvät. Käytän koiraa Oulun lähipuistoissa, mutta en päästä sitä metsään.
Toki ihmiset käyttävät valmisteita, jotka laitetaan koiran iholle ja joista punkit eivät tykkää. Punkkikarkotteita ja punkkipantojahan on olemassa.
Maija Männikkö sanoo, että punkkilakana on helppo tehdä itse.
– Meilläkin on tuollainen vanha, virttynyt lakana ilmastointiteipillä laitettu keppiin kiinni. Ihan toimiva kampe. Ei mitenkään kaunis, mutta toimii.
Tällä kertaa puolen tunnin vetämisellä tuli saaliiksi parikymmentä punkkia. Männikkö arvioi, että koko kesän aikana 300 punkin raja voi rikkoutua.
– Kun keräilee näitä punkkeja omalta pihaltaan, kannattaa laittaa pitkävartiset saappaat jalkaan. Ja mielellään pitää vaaleaa vaatetusta, niin että punkit erottuvat helpommin.